Katma değer vergisinin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkisi (2001-2008) - Yamak, Yaşar (My University, 2011)
Soyad : Yaşar YAMAK sat Program : İktisat Teorisi Yrd. Doç. Dr. Suat YAVUZ Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans – Mayıs 2011 Vergi, Katma Değer Vergisi, Katma Değer Vergisi Kanunu, Türkiye Ekonomisi, Vergi Gelirleri.

Günümüzde vergiler, klasik anlamdaki gibi sadece devletin finansman ihtiyacını karşılamak veya gelir elde etmek amacıyla değil, aynı zamanda bir ülkenin sosyal ve ekonomik alanlarına da müdahale edebilmek için kullanılan bir argüman haline gelmiştir. Katma Değer Vergisi’nin 1985 yılında ülkemizde yürürlüğe girmesiyle birlikte sekiz tane dolaylı vergi yürürlülükten kaldırılmış ve böylece dolaylı vergiler açısından vergi sistemimiz çağdaş bir yapıya kavuşmuştur. Aynı zamanda dolaysız vergiler olan gelir ve kurumlar vergisi ile dolaylı vergiler arasındaki otokontrol ilişkisi kurulmuştur. Türkiye’deki vergi gelirleri içerisinde önemli bir paya sahip olan Katma Değer Vergisinin ülkemizdeki uygulamaları, Avrupa Birliği uygulamaları, ekonomik ve mali etkileri çalışmamızın içeriğini oluşturmuştur. Name and Surname : Yaşar YAMAK Department : Economics Field of Study : Economic Theory Superviser : Assistant Associate Professor, Suat YAVUZ Degree Awarded and Date : Master –2010 Key Words : Tax, Value-Added Tax, Value-Added Tax Law, Turkey Economy, Tax Revenues, ABSTRACT Today, taxes, classical meaning as in the only state funding to meet the needs or generating revenue purposes, but also a country's social and economic fields in order to intervene on an argument has become. Value Added Tax in our country's entry into force in 1985, with eight out indirect taxes have been removed, and thus our tax system in terms of indirect taxes has become a modern structure. At the same time that direct tax revenues and corporate tax and indirect taxes were established relationship between the auto-control. Tax revenues in Turkey, which has a significant share of the Value Added Tax practice in our country, the European Union practices, economic and financial impacts have created content.
Keywords: Ekonomi_Türkiye; Katma Değer Vergisi (KDV)