İstanbul'un alternatif film gösterim mekânları: çağdaş müzeler - Keleşoğlu, Atifet (My University, 2019)
Bu çalışma, İstanbul’da yer alan alternatif sinema mekânları olarak özel müzelere ve sinemaetkinliklerine odaklanmaktadır. İstanbul Modern Sinema ve Pera Film çalışmanın sahasını oluşturmaktadır.Bu çalışma, yaşam fragmanlarının sosyo-kültürel, sosyo-ekonomik ve sosyo-politik boyutlarının sinemayıoluşturan dışsal ögeler olarak adlandırabileceğimiz gösteri-mekân-seyir çerçevesi ile bütünleştirilmesininsinema sosyolojisi ve sinema kültürü alanlarında hangi anlamlara geleceğini anlama çabasının hikâyesidir.Teknolojinin ulaştığı engin erk ile her şeyin takip edilemez bir hızla değişip dönüştüğü, mobilize olduğu dijitalekran çağında, sinema filminin gösterildiği yer, gösterenlerin kim olduğu ve bunu izleyenlerin kimler olduğuve tüm bunların bilinmesinin sosyo-kültürel, sosyo-ekonomik ve sosyo-politik olarak hangi anlamageldiği/ gelebileceği hakkındaki sorular çalışmanın izleğini oluşturmaktadır.

This study focuses on private museums and cinema activities as alternative cinema venues in Istanbul.Istanbul Modern Cinema and Pera Film constitute the field of study. This study is the story of the integrationof the socio-cultural, socio-economic and socio-political dimensions of life fragments with the show-venuewatching framework which we can call the external elements that make up the cinema. In the era of digitaldisplay in which the technology has been mobilized and transformed with the vast power reached byeverything; The place where the cinema is shown, who is showing and who are the adudiences are examinedin this study. In addition, questions about the socio-cultural, socio-economic and socio-political meaning ofall these questions constitute the theme of the study.
Keywords: Alternatif Sinema Mekânları; Audience; Contemporary Museums; CulturalCapital; Çağdaş Müzeler; Film Curators; Film Küratörleri; Habitus; Istanbul Modern Art Museum; İstanbul Modern Sanat Müzesi; Kültürel Sermaye; Özel Müzeler; Pera Museum; Pera Müzesi Alternative Cinema Venues; Private Museums; Seyirci; Simgesel Sermaye; Social Capital; Sosyal Sermaye; Symbolic Capital