Örgüt kültürünün iş tatmini üzerindeki etkisi ve Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yapılan bir uygulama - Gürsoy, Hande (My University, 2004)
Her örgütün varlığını devam ettirebilmesi için belli bir çevre içerisinde faaliyette bulunması gerekmektedir. Bu çevre içinde örgütün faaliyetlerini etkileyen en önemli unsurlardan birisi de kültürdür. Kültür hem örgütün dış çevresiyle uyumunda önem taşır, hem de kendi iç yapısının düzenlenmesinde önemlidir. Örgüt içinde faaliyet gösteren birey ve grupların sahip oldukları kültürel özellikler ve bunların örgüte adapte edilebilmeleri, diğer yandan örgütün dışında yer alan ve onu doğrudan yada dolaylı olarak etkileyen birey ve grupların sahip oldukları özellikler örgüt açısından önem taşımaktadır. İş tatmini konusunun son yıllarda önem kazanmasının nedeni; örgüt çalışanlarının, örgütün ayakta kalabilmesi ve rekabet edebilmesindeki başarısında insan faktörünün örgüt için öneminin anlaşılması ve onlardan nasıl daha etkin bir şekilde yararlanabiliriz sorusunun cevabının aranmasıdır. Örgütlerde verimliliği sağlamak için çağdaş yönetim anlayışı yayılmaya başlamış ve insan faktörünü ön plana çıkarmıştır. Örgütün başarısı açısından insan faktörünün öneminin anlaşılması, örgütte huzurlu ve mutlu olan insanların işletmenin hedeflerine ulaşabilmesi için sağlayacağı katkının anlaşılmasıyla araştırmalar nasıl bir örgüt kültüründe hangi özelliklere sahip çalışanın iş tatmininin yüksek olacağı, bu çalışanların iş tatminlerinin nasıl artırılabileceği konusuna odaklanmıştır. Every organization needs to an environment for perpetuate its entity. In this entity, one of the factor that affect the organizations activity is the culture. Culture is important for both organizastion's external environment and its internal structure. Cultural properties which individuals have, who display activity culture in the organization and their adaptation to organization is important for the organization. All organisation has a different culture. They need workers for production. Workers culture must be the same with the organisations culture for success, productivity and the companies entity. If the company's culture cannot be the same with the worker's culture, and if the company cannot provide the job satisfaction, the organisation cannot be successful. The job satisfaction subject become important in the recent years. Because for perpetuating the organisations entity; competiton, price strategy, product are not enough. All of them can be imitate. The only thing that can not be imitating is the workers him/ herself. Because of that reason, organisations attempt to acquainted with their workers. They try to learn how they can provide their job satisfaction for increase their performance. Organisations started research this subject.
Keywords: İş Tatmini; Örgüt