Türkiye’de kamu kesimi açıkları ve finansmanı - Varolsun, Damla Seniye (My University, 2006)
Türkiye’de 1990’lı yıllarda kamu kesimi açıklarında hızlı bir artış trendi göze çarpmaktadır. Bu çalışmada da 1990 yılından günümüze kadar olan dönemde Türkiye’de yaşanan kamu kesimi açıklarının nedenleri ve finansman yöntemleri incelenmiştir. Türkiye’de kamu kesimi açıklarının temelinde; sosyal güvenlik kuruluşlarının, yerel yönetimlerin ve kamu iktisadi teşebbüslerinin finansman açıklarının kapatılması için konsolide bütçeden yapılan transferlerin neden olduğu bütçe açıkları yer almaktadır. Kamu kesimi açıklarının finansmanında ilk tercih edilen yöntem ise borçlanma olmuştur. Borçlanma, faiz ödemeleri nedeniyle kamu harcamalarının artmasına neden olurken; uygulanan yanlış vergi politikaları kamu gelirlerinin arttırılmasını engellemiş ve sonuçta kamu kesimi açıkları Türk ekonomisinde önemli bir istikrarsızlık nedeni olmuştur

Public sector deficit tended to raise rapidly in 1990’s in Turkey. In this thesis, the reason for public sector deficit and financing methods are studied from 1990 to present. Social security institutions, municipal and state economic enterprises debts were paid by consolidated budget causing budget deficit. This situatıion leaded to public sector deficit which was financed by public debt in Turkey. Public debt caused increase in public spending due to interest payments. Moreover mishandled tax system curbed increase in tax income . Because of this, public sector deficit became a major problem in Turkish economy.
Keywords: Borçlar, Kamu_Türkiye; Kamu_Bütçe