The effect of nitrous oxide to postoperative nausea-vomiting - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Amaç:Postoperatif bulantı ve kusma (POBK) birçok nedenden kaynaklanan ve sık karşılaşılan bir problemdir. POBK ve nitröz oksit arasındaki ilişi yeterince araştırılmıştır.Bu çalışmada laparoskopik kolesistektomi geçiren hastalarda, nitröz oksitin POBK`ya etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Premedikasyon yapılmış, ASA I-II, 18-60 yas arasında, 50-80 kg ağırlığında, elektif laparoskopik kolesistektomi operasyonu geçirecek 40 kadın hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar randomize olarak 2 gruba ayrıldı. Tüm hastalara tiyopental sodyum, remifentanil ve atrakuryum ile anestezi indüksiyonu uygulandı. Anestezi idamesinde, grup I`de sevofluran ve nitröz oksit-oksijen karışımı,grup II`de sevofluran ve hava-oksijen karışımı kullanıldı. Tüm hastalara peroperatif remifentanil infüzyonu verildi. Hastaların POBK ve ağrı skorları 24 saat süre ile takip edildi. Bulgular: POBK skorları, grup I`de 1. ve 4. saatlerde diğer saatlere göre yüksekti, ancak grup II`de saatler arasinda istatistiksel fark saptanmadı. Gruplar arasında, POBK ve ağrı skorları, antiemetik ilaç ihtiyacı olan hasta yüzdesi açısından fark saptanmadı. Hastaların POBK ve ağrı skorları arasında ilişki saptanmadı. Sonuç: Çalışmamız sonucunda, laparoskopik kolesistektomi operasyonu geçiren hastalarda, peroperatif kullanılan nitröz oksidin, postoperatif bulantı ve kusmanın sıklığı ve şiddetini arttırmadığı sonucuna varılmıştır.

Objective:Postoperative nausea and vomiting (PONV) is a common problem and it’s cause is multifactorial. The relationship between PONV and nitrous oxide is under debate. The aim of this study was to evaluate the relationship between nitrous oxide and PONV in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy. Patients and Methods: Forty premedicated female patients, ASA I or II, age 18-60 years and weighing between 50-80 kg, were scheduled to undergo elective laparoscopic cholecystectomy. They were randomly assigned to two groups. Anaesthesia was induced in all patients with thiopental sodium, remifentanil and atracurium. Anaesthesia was maintained with sevoflurane, nitrous oxide in oxygen in group I and sevoflurane, air in oxygen in group II. Perioperatively remifentanil was infused in all patients. The patient’s PONV and pain scores were assessed 24 hours postoperatively. Results: In group I, PONV scores were significantly higher at 1st and 4 th h postoperatively, however, there was no significant difference in group II. There was no significant difference in PONV and pain scores and the percentage of patients needing antiemetics between groups. No correlation was found between PONV and postoperative pain. Conclusion: Our data demonstrate that nitrous oxide does not increase the incidence or severity of PONV in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy.
Nitröz oksidin postoperatif bulantı-kusma üzerine etkisi
Keywords: Genel ve Dahili Tıp