Meteorolojik faktörlerin hava kalitesine etkileri - Doğan, Mustafa (My University, 2005)
Bu tez çalışmasında Devlet meteoroloji işleri Göztepe istasyonundan alınan meteorolojik parametrelerden bir veri tabanı oluşturulmuştur. Meteorolojik parametreler 2001 ve 2002 yılına aittir. Sıcaklık ,basınç, rüzgar yönü ve sürati,güneşlenme, saatlik;sıcaklık,nem ,bulutluluk ve yağış 07,14 ve 21 rasat değerleri; sıcaklık nem bulutluluk maksimum ve minimum değerleri girdi olarak değerlendirilmiştir. Bu meteorolojik parametrelerle birlikte Marmara Üniversitesi Göztepe kampüsünde bulunan örnekleme istasyonundan alınan O konsantrasyon değerleri de dikkate alınmıştır. İlk aşamada ölçüm yapılamayan saatlerden doğan boşluklar belirlenmiş ,değişik formattaki girdiler programlama tekniğine uygun olarak tek formata dönüştürülmüştür. Geliştirilen programla , aralığı belirtilen periyotlar için saatlik ve ortalama değerleri hesaplayıp grafiksel olarak izleme sağlanmıştır. Uygulama olarak ,meteorolojik faktörlerin O üzerindeki etkisi incelenmiştir. O konsantrasyonunun saatlik meteorolojik veriler altında değerlendirilmesi , konsantrasyonun günlük ve mevsimsel olarak güneşlenmeye bağlı olduğunu ortaya koymuştur. A data base was developed by using parameters obtained by the state meteorological organization of Turkey for the period of 2001-2002 . Hourly ,temperature ,pressure,wind direction and velocity , solar radiation ;daily averaged temperature, pressure, relative humidity, cloudiness and precipitation ; 07:00 , 14:00 and 21:00 observations of relative humidity ,cloudinessand precipitation were used as inputs . In addition to these parameters , O measurements obtained from the Göztepe Campus were also taken into account. As a first step ,non exsisting measurements were determined , data in different formats were transferred into single format. A program was developed to enable read and calculate data from he data base . As an application , effect of meteorological factors on O formation was investigated. The use the data base in air qality studies was demonstrated.
Keywords: Meteoroloji; Meteroloji