Arap Baharının Yemen’de meydana getirdiği sosyopolitik etkileri - Aydın, Habib (My University, 2019)
Modern tarih boyunca iç savaşın yaşandığı Yemen’de Kuzey ve Güney Yemen’in1990 yılında birleşmesi de iç çatışmaların bitmesini sağlayamamıştır. Ülke genelinde varolan demokratikleşme sorunları, insan hakları, kabile asabiyeti, eğitim sorunları, işsizlik,sağlık sorunları ve bunların tamamını maskeleyen mezhebi farklılıklar uzun yıllardırsüregelen çatışmaların nihayete ermesinde en büyük engellerdir.Üniversite mezunu bir gencin kendini ateşe vermesi sonrasında Tunus’ta başlayanve ardından birçok Ortadoğu ülkesini etkisi altına alan iktidarı değiştirmeye yöneliktoplumsal halk hareketleri bölgede yeni bir sürecin başlamasına yol açmıştır. Dünyanınen fakir ülkelerinden biri olan Yemen yukarıda saydığımız sorunlardan dolayı Arapbaharı rüzgarından etkilenmiştir.Bölgesel aktörlerden Suudi Arabistan’ın başını çektiği Körfez ülkeleri tarafındanYemen’in en önemli aktörlerinden Husilere karşı yapılan müdahaleler ile Husileridestekleyen İran’ın müdahaleleri neticesinde ülke büyük bir girdabın içine hapsolmuşdurumdadır. Bu çalışmada Yemen’de mevcut olan sorunlar, bu sorunların tetiklediğiçatışmalar, Arap baharının oluşturduğu havanın kısa ve uzun vadede Yemen’e etkileriincelenecektir.

In Yemen, where civil war has taken place throughout modern history, even theunification of North and South Yemen in 1990 did not ensure the end of internal conflicts.Democratization problems across the country, human rights, tribal irritability, educationproblems, unemployment, health problems and sectarian differences that mask all of themare the biggest obstacles to end of the long-standing conflicts.Social popular movements to change the power, which began in Tunisia after auniversity graduate student set himself on fire, and then which took the influence manyMiddle Eastern countries, led to the beginning of a new process in the region. Yemen,one of the poorest countries in the world, has been affected by the Arab Spring wind dueto the above mentioned problems.As a result of interventions by Gulf countries led by one of the regional actors,Saudi Arabia, against the Houthis that is one of the most important actors of Yemen andinterventions of Iran supporting Houthi, the country is trapped in a large vortex. In thisstudy, the problems in Yemen, the conflicts triggered by these problems, the effects ofthe Arab Spring on the short and long term Yemen will be examined.
Keywords: Arab Spring; Arab Spring, 2010-; Arap Baharı Yemen; Arap Baharı, 2010-; Houthis; Husiler; Middle East; Ortadoğu; Yemen