İzcilik etkinliklerine katılan ve katılmayan öğrencilerin özgüven düzeylerinin karşılaştırılması - Kutlu Baysal, Esma (My University, 2001)
Arastirmada, izcilik etkinliklerine katilan ögrencilerin özgüvenlerinin bu etkinliklere katilmayanlara göre bir farklilik gösterip göstermeyecegi incelenmistir. Elde edilen bulgularla ögrencilerin daha özgüvenli davranislar sergilemesine olanak saglayacak egitim ortamlarinin düzenlenmesine yönelik çalismalarin yapilmasi, konuyla ilgilenenlere yardimci olunmasi amaçlanmistir.. 2000-2001 ögretim yilinda iliskisel tarama modeline göre yapilan arastirmanin evrenini Mersin'de ilkögretim ve liselerde okuyan 9-18 yaslarindaki 363'ü izci ve 465'i izci olmayan toplam 828 ögrenciden olusturmustur. Veriler, Piers Harris

Kavrami Ölçegi ve Kisisel Bilgi Formu'yla toplanmis ve istatistiksel çözümlemeler SPSS Programiyla yapilmistir. Istatistiksel çözümlemelerde Bagimsiz Grup t-Testi teknigi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Scheffe Testi ve non-parametrik Kruskal Wallis teknigi uygulanmistir. Elde edilen bulgular söyle özetlenebilir. Özgüven puanlarinin cinsiyet, kardes sayisi, algilanan sosyo-ekonomik düzeye göre yapilan istatistikler sonucunda, genel gruplar arasinda anlamli bir farkliliga rastlanmazken; algilanan akademik basari degiskenine göre p<0.001 düzeyinde pekiyi lehine bir farkliliga rastlanmistir. Ayrica izci grubun özgüven puanlari cinsiyet degiskenine göre (genel gruptan farkli olarak) erkek izciler lehine p<0.05 düzeyinde anlamlidir. Kiz ve erkek izciler, izci olmayan kiz ve erkeklerden daha özgüvenlidir. 16 yas ve üstü grubun özgüven puanlari 9-11 ve 12-13 yas ögrenci grubu özgüven puanlarindan p<0.01 düzeyinde anlamli sekilde düsük bulunmustur.Bu izcilerin bulundugu basamak degiskeniyle de dogru orantilidir. Küçük izcilerle izci (oymak) ve ocak (ergin izci) arasinda küçük izcilerin lehine p<0.001 düzeyinde anlamli bir farklilik oldugu belirlenmistir. Özgüven puanlarinin izci olup olmama degiskenine göre izci olan grubun lehine anlamli bir farkliliga rastlanmistir. Özgüven puanlarinin deneklerin ebeveynlerinin izcilik faaliyetlerine katilmaya iliskin tutumu, izcilerin aktiflik durumu ve sikligi, kaç yildir izci olduklari, izcilerin katildigi ünitenin bransi degiskenlerine göre farklilasip farklilasmadigini belirlemek üzere yapilan istatistikler sonucunda gruplar arasinda anlamli bir farkliliga rastlanmazken; izcilerin ünite içindeki statü degiskenine göre ekip basi lehine anlamli bir farklilik saptanmistir. ABSTRACT In this study, it is investigated whether there is a significant difference between the self confidence level of the students who participate in scouting activities and of those who do not. the Tactors that may have influence on the improvement of self confidence were studied. The study is constructed on a correlative survey basis. The population of the study is composed of the students between the ages of 9-18, and attending elemantary and high schools in Mersin. 363 scout, 465 non-scout students selected randomly from the schools which have scouting units, constitutes the sample. A questionnaire is used for data collection which consist of Piers Harris Self Concept Scale for determining self confidence level and Personal Information Form for collecting personal information,. Statistical analysis of the data collected was performed by using such techniques in SPSS; independent groups T-Test, non-parametric Kruskal-Wallis Test, oneway ANOVA. Findings are as follows : As the result of the T-test that was done to determine whether the level of confidence differentiates between scouts and non-scouts, a statistically significant (p<0.001) difference which is in favor of scouts, was found. Taking the sex variable into consideration, a statistically significant difference in the self confidence scores between the groups was found in favor of boys (p<0.05). Taking the percieved academic achievment variable into consideration, a statistically significant difference in the self confidence scores between the groups was found in favor of A grade (p<0.001). Taking the status variable into consideration, a statistically significant difference in the self confidence scores between the groups was found in favor of the scout master (p<0.05). Taking the age variable into consideration, a statistically significant difference in the self confidence scores between the groups was found in favor of 9-11 aged group and 12-13 aged group (p<0.01). As a conclusion, the level of self confidence differentiates between the students participating in scouting activities and those who do not.
Keywords: İzcilik; Öğrenciler