Birden fazla seranin, PLC ve scada yazılımı ile kontrolü ve internet üzerinden izlenmesi - Arı, Yavuz Selim (My University, 2011)
BİRDEN FAZLA SERANIN, PLC ve SCADA YAZILIMI İLE KONTROLÜ ve İNTERNET ÜZERİNDEN İZLENMESİ Dünya nüfusunun artışına paralel olarak, gıda ihtiyaçları da aynı oranda artmaktadır. Bilindiği gibi temel besin ihtiyaçlarının büyük bir kısmı tarımsal üretim vasıtasıyla karşılanmaktadır. Ancak endüstrinin sürekli gelişmesi ve sanayi bölgelerinin genişlemesiyle birlikte, tarıma elverişli mevcut alanların azalması ya da verimli bir şekilde kullanılamaması, tarımsal üretimi arttırmak için günümüz teknolojilerinin tarımsal üretimde de kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu zorunluluk, bio-teknolojik işletmecilik kurallarının geçerli olduğu, bitkisel üretimin endüstriyel olarak yapıldığı otomatik kontrollü sera sistemlerinin kurulmasını sağlamıştır. Teknolojinin tarıma adapte edilmesiyle birlikte ürün kalitesi ve verim artmakta, işçilik maliyetleri azalmakta, kontrolü kolay sürdürülebilir tarım işletmeleri kurulmaktadır. Buna paralel olarak, bu tip işletmelerin sayısının artmasıyla birlikte üretilen ürün miktarının kalitesi ve miktarında artış sağlanmaktadır. Ayrıca ihtiyaç fazlası ürünlerin yurt dışına ihracatıyla birlikte, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlanmaktadır. Bu çalışmada, SCADA ve PLC programları kullanılarak gerçekleştirilen sera otomasyonu vasıtasıyla bitkilerin dikiminden hasat dönemine kadar olan süreçte sera içi iklimsel büyüklükler (sıcaklık, nem, ışık) kontrol altında tutulmuş, ayrıca sahaya gitmeye gereksinim duyulmadan TCP/ IP haberleşme protokolü vasıtasıyla sera içi iklim değerleri internet üzerinden kontrol edilmiş ve izlenmiştir.

MORE THAN GREENHOUSE, PLC and SCADA SOFTWARE VIA THE INTERNET WITH CONTROL and MONITORING In parallel with the growth of the world population, the need for food is growing with the same rate. As it is well known, a large proportion of the basic nutrition need is supplied by agricultural production. However, decrease in the areas available for agriculture or inefficient use of these areas due to the constant development of the industry and the expansion of industrial areas makes it necessary to employ current technologies in order to increase agricultural production. This necessity led to the establishment of automatically-controlled greenhouses in which the principles of bio-technological management apply, and plant production is done industrially. As a result of the adaptation of technology into agriculture, the quality and the fertility of the products increase, labor costs decrease and easily-controlled, sustainable agriculture plantations can be established. That’s to say, there occurs an increase in the quality and the quantity of the products in line with the increase in the number of these enterprises. Moreover, exporting the surplus products contributes significantly to the national economy. During this study, interior climate variables of the greenhouse (heat, humidity and light) have been kept under control by programs such as SCADA and PLC from sowing the plants to their harvest. In addition, interior climate values of the greenhouse has been controlled and monitored through internet without going to the field by the medium of TCP/ IP communication protocol. June 2011 Yavuz Selim ARI
Keywords: Mekatronik