Eğitim fakültelerinde günümüz teknolojisiyle perspektif ve üç boyutlu modellemenin sanat eğitiminde kullanımı - Aydın, Fatih (My University, 2009)
EĞİTİM FAKÜLTELERİNDE GÜNÜMÜZ TEKNOLOJİSİ İLE PERSPEKTİF VE ÜÇ BOYUTLU MODELLEMENİN SANAT EĞİTİMİNDE KULLANIMI Yapılan çalışmada, lisans eğitiminde verilen perspektif dersi için günümüz teknolojisinden de yararlanarak perspektif eğitimine neler katılabilir sorusunun cevabı aranmaktadır. Perspektif; derinliğin, bütünlüğün ve devamlılığın biçim, renk ve çizgi ile elde edilmesi anlamına geldiğinden görsel sanatların her alanında büyük bir önem taşımaktadır. Bu bağlamda çalışma öğrencilerin oluşturacakları sanat eserlerinde nasıl bir yol izleyecekleri, perspektif bilgisini nasıl kullanıp günümüze nasıl uyarlayacakları konusunda onlara yol gösterecektir. Geometrik şekillere ait temel bilgiler, kaçış noktaları, simetri bulma, ışığın yayılması, yansıma ilkeleri çalışmada ele alınan konulardır. Buradaki amaç perspektif eğitimi alan öğrencilerin günümüz teknolojisinden yararlanarak teknik çizimden üç boyutlu modellemeye kademeli olarak geçmelerine yardımcı olmaktır. Ayrıca bu sayede öğrencilerin gerçekleştirecekleri imgesel resim ve tasarım çalışmaları için de bir alt yapı hazırlanmış olacaktır. İki boyutlu algıladıkları formların üç boyutlu yüzeylere nasıl dönüştürüldüğünü yapılacak yöntemle daha rahat kavrayacaklardır. Çalışmanın etkili olabilmesi için genelden özele doğru bir yol izlenmiştir. Öğrenci önce basit geometrik formlardan çok yüzeyli alanlara dönüşümün gerçekleşmesi hakkında bilgi edinmiş daha sonra da kendi oluşturduğu eserde nasıl bir yol izlemesi gerektiği hakkında bilgi sahibi olacaktır. Bununla birlikte sanat eseri oluşturmada bir yöntem olarak üç boyutlu modellemenin günümüzdeki önemine vurguda bulunurken bir tasarımcı olarak da bu alanda yetişecek bireylere kaynak bir çalışma olmasını hedeflenmektedir. Anahtar Sözcükler: Endüstriyel perspektif, üç boyut.

IN EDUCATION FACULTIES, USE OF PERSPECTIVE AND THREE DIMENSIONAL MODELING FOR ART TRAINING BY THE PRESENT TECHNOLOGY There is the answer of the question “how we can contribute to perspective training by using the present technology for perspective course in Bachelor of Science” in this study. Perspective is very important for every branches of visual arts, since it means that deepness, integrity and continuity can be obtained by shape, color and line. So, this study will guide to students; how they will follow a way for their work of art and how they will use the perspective knowledge to adapt to present time. Basic information of geometric shapes, escape points, symmetry, spreading of light, principles of reflection are main subjects of this study. The purpose is to help the students, educated in perspective, to make progress them gradually from technical drawing to three dimensional modeling by taking advantage of the present technology. In addition, a fundamental base will be prepared to students for their imaginary picture and design studies. They will comprehend more easily, how to convert forms, which perceived as two dimensionally, to three dimensional surfaces. A way, from general to personal, has been followed, since the study to be effective. The student firstly had obtained information about occurring of turn into multi surfaces areas from simple geometric forms, and then he had got information about which way he must follow in his work of art. In addition to this, while the importance of three dimensional modeling in present was emphasized as a method to create a work of art, it is also aimed that, this study will be a source for students as a designer. Key Words: Industrial perspective, three dimension.
Keywords: Resim; Sanat Eğitimi