Düşük doz ketamin-midazolam sedasyonunun gömülü üçüncü molar diş cerrahisi üzerine etkilerinin araştırılması - Satılmış, Tülün; Garip, Hasan; Gönül, Onur; Sipahi, Ayşegül; Basa, Selçuk; Göker, Kamil (Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2011)
Bu çalışmanın amacı düşük doz ketamin-midazolam sedasyonunun gömülü üçüncü molar diş cerrahisi sonrası ağrı ve hasta memnuniyeti üzerine etkisinin saptanmasıdır. Randomize, çiftkör, plasebo kontrollü çalışmaya mandibular gömülü üçüncü molar dişlerinin cerrahi olarak çıkarılması için başvuran elli hasta alındı. Midazolam 0.03 mg/kg başlangıç dozu enjekte edildikten sonra, midazolam-plasebo grubundaki hastalara IV plasebo 2 ml ve ketamin-midazolam grubundaki hastalara 0.3 mg / kg ketamin(toplam volüm 2 ml olacak şekilde ketamin+salin karışımı) uygulandı. Gruplar arasında sistolik kan basıncı, kalp hızı ve oksijen satürasyonu açısından anlamlı bir farklılık gözlenmedi, grup ketamin-midazolam’da diyastolik kan basıncı belirgin olarak 5, 10, 15, 25 ve 35. dakikalarda grup midazolam-salin ile karşılaştırıldığında daha yüksek olduğu gözlendi. Analjezik tüketimi grup midazolam-salinde grup ketamin-midazolama göre önemli ölçüde daha fazla idi. Grup midazolam+salinden 22 hasta işlemi mükemmel, 3 hasta ise iyi olarak değerlendirirken grup ketaminmidazolam 23 hasta mükemmel ve 2 hasta iyi olarak değerlendirmiştir. Midazolamın düşük doz ketamin ile kombine uygulanan intravenöz sedasyonu gömülü üçüncü molar diş cerrahisinde güvenli ve postoperatif analjezi açısından da faydalı olabilir.
Keywords: intravenöz sedasyon, düşük doz ketamin, postoperatif analjezi yönetimi, üçüncü molar diş çekimi