Dünyada ve Türkiye’de tüketici finansman şirketleri ve uygulama örnekleri - Taş, Cumhur (My University, 1998)
Finansman şirketleri özel ve tüzel tüketicilere otomobilden iş ekipmanlarına, tıbbi malzemelerden ev araç-gereçlerine kadar çok geniş bir yelpazede kredi kullandıran kurumlardır. Batıda uzun bir geçmişe sahip olan bu şirketler binlerce küçük kredi ofisi ile tüketicilere direkt ulaşarak kredi kullandırmaktadırlar. Genelde üretici firmalar tarafından kurulan finansman şirketleri mevzuatları gereği mevduat toplayamadıklarından, fon kaynaklarının bir kısmını üretici firmadan, bir kısmını da para ve sermaye piyasasından sağlamaktadırlar. Tüketici bu tür kredileri, satın almak istediği malın bulunduğu satış noktasında temin eder. Tüketici ile satıcı arasında bir sözleşme yapıldıktan sonra finansman şirketi soz konusu malın bedelini satıcıya peşin olarak öder. Diğer taraftan, tüketici kredi geri ödemelerini finansman şirketine yapar. Ülkemizde finansman şirketleri yurt dışı uygulamalarından farklı olarak ürün satış bedelini kredilendirdikleri gibi hizmet sektörünü de kredilendirebilmektedir.

Finance companies grant consumer credits to real persons and legal entities for the purchase of goods in fields ranging from automotive to home and office equipments.Those instutions having a long history in the west, lent credits directly customers through litle credit offices. Finance companies are generally founded by producer companies. In accordance to the regulations governing them, they can not collect deposits and instead they obtain funding either from producer company or money and capital markets. Consumers obtain this kind of credit at the point of sale. After the contract signed between customer and dealer , finance companies transfer the price of goods to the dealer. On the other hand, consumers pay on an installment base on due days to the finance companies. In Turkey, different from western practices, finance companies not only finance the purchase of goods but also extend credits in services sector.
Keywords: Finans