Öğrencilerin üstbiliş seviyeleri ile öğrenme stilleri, öğretim yöntemi tercihleri ve sosyobilimsel konulara yönelik bakış açıları arasındaki ilişkinin belirlenmesi - Çetinkaya, Simge Tanrıkulu (My University, 2021)
Üstbiliş bireyin bildiğini bilmesi olarak ifade edilebilir. Bireyin öğrendiği bilgiyi nerede ve nasıl kullanacağını biliyor olması üstbiliş seviyesinin yüksek olduğunu gösterirken, edindiği bilgiyi doğrudan kullanması üstbiliş seviyesi hakkında bir açıklık getirmeyebilir. Aynı zamanda Türk eğitim sisteminin öncelikli hedefleri arasında merak eden, soru sormaktan çekinmeyen gözlem ve araştırmaya hevesli sorunların farkına varan, çözümler üreten, öğrenmeyi öğrenen, sorgulayan bireyler yetiştirmek vardır (Milli Eğitim Bakanlığı [MEB], 2016). Bu tanım ve hedef doğrultusunda üstbiliş seviyesi yüksek öğrenciler yetiştirmek adına öğrencilerin bu konular ile ilgili düzeylerinin belirlenmesi gerekmektedir.Yapılandırmacı yaklaşım ile öğretim yapılıyor olmasına rağmen öğrencilerin sıklıkla ‘’Neden öğreniyoruz?’’ sorusuyla karşı karşıya kalınmaktadır. Bunun üzerine bir grup öğrencinin gerçek anlamda sorgulayarak ve ilişki kurarak öğrendiği düşünülmektedir. Bir başka grubun ise sadece bilgiyi alıp doğrudan kullandığı görülmektedir. Bu durumun bireylerin üstbiliş seviyeleriyle ilişkili olabileceği ve yine öğrenim sırasında doğru soruları sorarak edindiği bilgiyi kullanma becerisinin gelişmiş düzeyde olduğu söylenebilir. Doğru soruları sorarak bilginin ötesine geçebilen bireylerin üstbilişsel becerilere sahip olduğu ifade edilebilir. Araştırmanın amacı; öğrencilerin üstbiliş seviyeleri ile sosyobilimsel konulara verdikleri cevapları, öğrenme stilleri ve öğretim yöntem tercihleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Yine çalışma kapsamında öğrencilerin öğrenme stilleri ve öğretim yöntemlerine ilişkin tercihleri gibi karakteristik özelliklerinin de belirlenmesi hedeflenmektedir. Böylelikle öğrencilerin öğrenme stilleri ve öğretim yöntemlerine ilişkin tercihleri ile üstbiliş arasındaki etkileşimde rolü olup olmadığına ilişkin bir desen ortaya konulabilir. Bu amaç doğrultusunda, Anadolu Lisesi statüsünde özel bir okulda alan seçimi MF olan 11. Sınıf öğrencileri ile çalışılacaktır. Çalışmaya katılacak öğrenciler; 21 kız, 32 erkek olmak üzere 53 kişidir. Araştırma başlamadan önce öğrencilere çalışma anlatılmış ve hepsinin katılım onayı alınacaktır. Aynı zamanda velileri de konu ile ilgili bilgilendirilecektir. Araştırmaya katılan öğrencilere çalışmaya uygun likert ölçekler ve tarafımızca hazırlanan dilemmaların bulunduğu etkinlikler uygulanacaktır. Öğrencilerin; üstbiliş seviyesi, öğrenme stili ve öğretim yöntemi tercihlerini ortaya koyacak ölçekler kullanılırken, hazırlanacak etkinliklerde bulunan dilemmalar sosyobilimsel konular, popüler bilim ve müfredat dâhilindeki teorik kimya bilgisini günlük hayata aktarmayı sorgulayacak şekilde tercih edilecektir.

Metacognition can be stated as someone’s being aware of his or her knowledge. The individual’s knowledge on where and how to use the information she / he has learned, may show people that, the indication level of that person’s metacognition is high, while the direct use of the acquired knowledge may not clarify the level of metacognition. Some of the primary goals of the Turkish Education System is to render pupils to be curious about questions, not to hesitate in asking questions, to be aware of the problems, to produce solutions, to learn and to inquire how they had learned. (Ministry of Education [MEB], 2016). To acquire these goals and in order to educate students who have high level of metacognition, the level of students' knowledge about these subjects need to be determined.Although the teaching is carried out with a constructivist approach, students are often faced up with the questions like; “Why do we learn?” , “How could I use this knowledge?”. Such questions make instructors think that, a group of students are gaining their learning by questioning and creating megacognitive awareness. It is seen that another group only gets this information and uses it directly without questioning. It can be said that this situation may be related to the metacognition levels of individuals and the ability to use the knowledge acquired by asking the right questions during the learning is, at an advanced level. It can be stated that individuals who can go beyond knowledge by asking the right questions have metacognitive skills.The purpose of this present research is to carry out a case study in order to determine whether the level of metacognition is high in individuals with high scientific inquiry skills. In the context of the case study, it is also aimed to determine these learners’ characteristics of learning styles and teaching methods. By this way, a pattern can be made about, whether the students’ learning styles and their preferences on teaching methods, have a role in their metacognitive skills.For this purpose, 21 girls and 32 boys, 53 students in total who are being educated in an Anatolian High School status private school, will participate in the study. Before the beginning of the research, students will be told about the aim of this study and all of them will be approved. At the same time their parents will be informed about the subject.Students’ learning styles and metacognitive skills will be determined via likert scales. Activities with scales and dilemmas suitable for the study will be applied to the students, who will participate in the research, by us. While scales that will reveal students' metacognition level, learning styles and teaching method preferences are used, the dilemmas to be used in the activities will be preferred and prepared according to the curriculum’s theoretical chemistry knowledge’s tranformation to daily life as like socioscientific issues and popular science.
Determination of the relationship between students’ metacognition levels with learning styes, teaching preperences and views on socioscientific issues
Keywords: Education; Eğitim; Fen okuryazarlığı; Learning; Learning style; Öğrenciler; Öğrenme; Öğrenme Stili Metacognition; Science literacy; Socioscientific; Sosyobilimsel; Student; Üstbiliş