Uluslararası iç denetim standartları çerçevesi’nde yapılan iç denetim faaliyeti ve kurumsal sürdürülebilirlik ilişkisi: BIST sürdürülebilirlik endeksi’ne tabi şirketlerde anket çalışması - Özgül, Burcu (My University, 2016)
ULUSLARARASI İÇ DENETİM STANDARTLARI ÇERÇEVESİ’NDEYAPILAN İÇ DENETİM FAALİYETİ VE KURUMSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İLİŞKİSİ: BIST SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ENDEKSİ’NE TABİ ŞİRKETLERDE İKİ ANKET ÇALIŞMASI Günümüz dünyasında sürdürülebilirlik kavramını çok yaygın bir biçimde kullanmaya ve duymaya başladık. Özellikle de global düzeyde yaşanan ekonomik sosyal ve çevresel sorunlar nedeni ile sürdürülebilirlik, iş dünyasının, tüm aktörlerinin ilgisini çeken bir kavram haline gelmiştir. Şirketlerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için, ekonomik, sosyal ve çevresel boyutların, kurumsal yönetim ilkeleri ile birlikte değerlendirilmesi gerektiği anlaşılmıştır. Bunun için de şirketler sürdürülebilirlik stratejileri ve politikaları oluşturmaya ve bu çalışmaları da paydaşlarıyla paylaşmak amacıyla sürdürülebilirlik raporları yayımlamaya başlamışlardır. Şirketlerde gerçekleştirilen bu çalışmalar iç denetim birimine yeni yükümlülükler getirmekte, buna karşın çok çeşitli fırsatlar da sunmaktadır. Bu çalışmada kurumsal sürdürülebilirlikte iç denetim birimi çalışanlarının rol ve sorumlulukları ele alınmıştır. Çalışmamızın araştırma kısımda BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ne tabi olan şirketlere yönelik iki anket çalışması yapılmıştır. Bu anket çalışmalarıyla, Uluslararası İç Denetim Standartları Çerçevesi’nde yapılan iç denetim faaliyetinin kurumsal sürdürülebilirlik çalışmalarına katkısını ölçmek amaçlanmıştır. İki anket çalışmasından elde edilen veriler karşılaştırılarak, standartlara uygunluk artıkça kurumsal sürdürülebilirlik çalışmalarına yapılan katkıda anlamlı bir değişim olup olmadığı incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda Uluslararası İç Denetim Standartları’na uygunluk arttıkça iç denetçilerin kurumsal sürdürülebilirlik stratejisine, anlamlı katkılar sağladıkları ortaya çıkmıştır. Denetim, Uluslararası İç Denetim Standartları, Kurumsal Sürdürülebilirlik, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi

INTERNAL AUDITING ACTIVITY IN ACCORDANCE WITH THE INTERNATIONAL INTERNAL AUDIT STANDARDS AND CORPORATE SUSTAINABILITY RELATIONSHIP: TWO SURVEYS CONDUCTED FOR THE COMPANIES, SUBJECT TO BIST SUSTAINABILITY INDEX The concept of sustainability has been widely used and heard in the world today. The sustainability has emerged as a prominent concept that drew attention of the players in the business world, in particular, thanks to the economical, social and enviromental challenges occured at the global level. It is well understood that the econominal, social and enviromental should be evaluated along with the corporate management rules for the survival of the companies. For that reason, the companies started performing the sustainability strategies and policies and publishing the sustainability reports in order to share these studies with their stakeholders. These studies, performed at the companies, have imposed obligations on the Internal Audit Unit, and therefore have provided a wide variety of opportunities as well. In this study, the duties and the roles of the members of Internal Audit Unit for the corporate sustainability have been discussed in details. Two surveys have been made for the companies – subject to BIST Sustainability Index at the research part of our study. With these studies, aimed to measure the contributions of the Internal Auditing Activity, made in accordance with the International Internal Audit Standards, to the corporate sustainability studies. By the comparison of the inputs of these two surveys, the evaluation is made to find out if there is any considerable change on the contributions made for the corporate sustainability studies as the conformity to the standards becomes more and more. As a consequence of this study; İt has been fully realized that the increasingly compliance the International Internal Auditing has led the İnternal Auditors to make significant contributions to the corporate sustainability strategy. Internal Auditing, International Internal Audit Standards, Corporate Sustainability, BIST Sustainability Index
Keywords: İşletme; Muhasebe; Yönetim