Yapışkan fiyat teorisinin panel veri modelleri ile analizi - Çağlayan, Sevcan (My University, 2019)
Döviz kurları ve parasal modeller arasındaki ilişki çok sayıda araştırmacı tarafından farklı ekonometrik yöntemlerle incelenmiştir. Döviz kurunun öngörülmesinde parasal modeller içerisinde yer alan yapışkan fiyat teorisi farklı ekonomilere göre sonuçları değişiklik göstermektedir. Bu çalışmanın ana amacı; makroekonomik değişkenlerin (faiz oranı, enflasyon, gelir ve para arzı) OECD ülkelerinin döviz kuru tahmini üzerindeki etkisinin araştırılmasıdır. Bu amaçla; 2000-2017 arası dönemde gelişmiş ve gelişmekte olan OECD ülkeleri için ’’panel yapısal kırılmalı birim kök testi’’ uygulanarak panel veri modelleri ile analiz edilmiştir. Sonuçlar; makroekonomik değişkenler arasında enflasyon ve gelir değişkenlerinin gelişmekte olan ülkeler için normal denklemler için geçerli olduğu fakat dirençli tahmincilerden sonra modelin geçersiz olduğunu göstermiştir. Buna karşın normal denklemlerde enflasyon ve para arzı değişkenlerinin ise gelişmiş ülkeler için anlamlı olduğu, dirençli tahmincilerden sonra modelin geçersiz olduğu sonucuna varılmıştır.

The relationship between exchange rates and monetary models has been studied by various researchers with different econometric methods. The sticky price theory, which is included in monetary models in the predicting of exchange rate, varies according to the developed or developing economies. The primary goal of this study; is to investigate macroeconomic variables (interest rate, inflation, income and money supply) on the exchange rate estimation of OECD countries. For this purpose; In the period 2000-2017, analyzed with panel data models applying panel structural break unit root test to developed and developing OECD countries. Results; inflation and income variables among macroeconomic variables are valid for normal equations for developing countries, but the model is not valid after resistant estimators. On the other hand, it was concluded that the variables of inflation and money supply in the normal equations were significant for developed countries and the model was not valid after the resistant estimators.
Keywords: Döviz Kuru; Econometrics; Ekonometri; Panel Birim Kök Exchange Rate; Panel Data Analysis; Panel Unit Root; Panel Veri Analizi; Sticky Price Theory; Yapışkan Fiyat Teorisi