Branşlar bazında banka sigortacılığının (bankasürans) sigortacılık sektöründeki performansa etkisi - Akcan, Sancar (My University, 2022)
Hayat Sigortacılığı Branşında bankasürans üretimi yapan şirketler ile yapmayan şirketlerin teknik karlılığını açıklayan en önemli verisi olan, brüt hasar/ prim oranına göre analizi yapılmıştır. Analizde 2014-2020 yılları arasında satış kanalı bazında sigorta şirketlerinin üretim payı oranları ve brüt hasar prim oranları dikkate alınmıştır. Buna göre çıkarımlar aşağıdaki gibidir; 1.2014 yılında bankasürans üretimi yapan hayat sigorta şirketi sayısı 19 iken 2020 yılında 17’ ye düşmüş, bu şirketlerin bankasürans payları ortalaması %72 iken 2020 yılında %69’ya düşmüştür. Bununla beraber brüt hasar prim ortalaması 2014 yılında %70,60 iken 2020 yılına kadar ciddi bir iyileşme gösterip %42,40 ortalamasına ulaşmıştır. 2.ii) Bankasürans üretimi yapmayan şirket sayısı 2014’de 5 iken, 2020 yılında 4 adettir. 2014 yılında bu şirketlerinde brüt hasar prim ortalamaları %186,30 iken, 2020 yılında daha da kötüleşmiş ve %369,20’ ye ulaşmıştır. Hayat Dışı Branşında bankasürans üretimi yapan şirketler ile yapmayan şirketlerin brüt hasar/ prim oranı analizi yapılmıştır. Buna göre; 1.2014 yılında bankasürans üretimi yapan hayat dışı sigorta şirketi sayısı 33 iken 2020 yılında 26’ ya düşmüş, bu şirketlerin bankasürans payları ortalaması %31 iken 2020 yılında %32 ye yükselmiştir. Bununla beraber brüt hasar prim ortalaması 2014 yılında %57,80 iken 2020 yılına kadar +%10 puanlık iyileşme ile %48,70 ortalamasına ulaşmıştır. 2.Bankasürans üretimi yapmayan şirket sayısı 2014’ de 21 iken, 2020 yılında 28’e çıkmıştır. 2014 yılında bu şirketlerinde brüt hasar prim ortalamaları %71,90 iken, 2020 yılında ve %67,50 olmuştur. Buna göre branşlar bazında belli baz üretimine ulaşmış şirketlerin, banka kanalından üretimi artırdıkça brüt hasar prim oranlarının teknik anlamda iyileşme gösterdiğini çıkartabiliriz.

The analysis was made according to the gross damage/ premium ratio, which is the most important data explaining the technical profitability of the companies that produce bancassurance in the Life Insurance Branch and the companies that do not. In the analysis, production share rates and gross damage premium rates of insurance companies on the basis of sales channels between the years 2014-2020 are taken into account. Accordingly, the inferences are as follows; 1. While the number of life insurance companies producing bancassurance was 19 in 2014, it decreased to 17 in 2020. While the average bancassurance share of these companies was 72%, it decreased to 69% in 2020. However, while the gross damage premium average was 70.60% in 2014, it showed a serious improvement until 2020 and reached an average of 42.40%. 2. While the number of companies that do not produce bancassurance was 5 in 2014, it is 4 in 2020. While the average gross damage premium was 186.3% in these companies in 2014, it got worse and reached 369.20% in 2020. Gross loss/ premium ratio analysis of companies that produce bancassurance in the Non-Life Branch and companies that do not. According to this; 1. While the number of non-life insurance companies producing bancassurance was 33 in 2014, it decreased to 26 in 2020, while the average bancassurance share of these companies was 31%, it increased to 32% in 2020. However, while the gross damage premium average was 57.80% in 2014, it reached an average of 48.70% with an improvement of +10% until 2020. 2. The number of companies that do not produce bancassurance increased from 21 in 2014 to 28 in 2020. While the average gross loss premium average of these companies was 71.90% in 2014, it became 67.50% in 2020. According to this, we can deduce that the companies that have reached a certain base production on the basis of branches increase their production through the bank channel, and their gross loss ratios show a technical improvement.
Keywords: bancassurance; banka sigortacılığı; Bankalar ve bankacılık; bankasürans; Banks and banking; insurance; insurance marketing; Life insurance; performance; performans; sigorta pazarlaması; sigortacılık; technical damage/ premium; teknik hasar/ prim bancassurance; Yaşam sigortası