Antenatal Eğitimin Doğum Sonrası Fonksiyonel Statü ve Depresyona Etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Amaç: Araştırmanın amacı, antenatal eğitimin, kadınların doğum sonrası 6. hafta ve 6.aydaki fonksiyonel durumlarına ve depresyon durumlarına etkisini değerlendirmektir.Yöntemler: Araştırma, non-randomize, son test kontrol gruplu tasarım olarak uygulandı. Çalışmanın katılımcıları, İstanbul ilindeki bir hastanenin gebe izlem polikliniğine başvuran gebe kadınlardı. Eğitim grubundaki katılımcılar, antenatal eğitim programına katıldı, kontrol grubundaki katılımcılar ise rutin antenatal bakım aldı. Çalışma 65 katılımcı (eğitim grubu =31 ve kontrol grubu=34) ile tamamlandı. Veriler demografik soru formu, 6. hafta değerlendirme formu, Doğum Sonrası Fonksiyonel Durum Envanteri (DSFDE) ve Edinburg Postpartum Depresyon Ölçeği (EPDÖ) kullanılarak elde edildi.Bulgular: Katılımcıların doğum sonrası fonksiyonel durum skorlarının ve doğum sonrası depresyon puanlarının, hem 6. haftada hem de 6. ayda gruplar arasında benzerlik gösterdiği ve istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı belirlendi (p>0,05).Sonuç: Antenatal eğitimler doğum sonrası fonksiyonel durumu artırmada ve doğum sonu depresyonu azaltmada etkili olmayabilir.

Objective: The aim of the study was to determine the effects of antenatal education on the functional status and depression in women who were in the 6th postpartum week and in the 6th postpartum month.Methods: The nonrandomized, post-test-control group design was used. The study was conducted on pregnant women who applied to the prenatal center of a hospital in Istanbul. The participants in the education group attended the antenatal education program, whereas those in the control group received routine antenatal care. The study was completed with 65 participants (education group=31 and control group=34). Data collection was performed using the Demographic Questionnaire, the 6th Week Assessment Form, the Inventory of Functional Status after Childbirth (IFSAC), and the Edinburgh Postpartum Depression Scale (EPDS).Results: The results showed that there was no significant difference in terms of both the EPDS scores and IFSAC scores between the groups at both the 6thweek and the 6th month (p>0.05).Conclusion: It was found that antenatal training may not be effective in decreasing postpartum depression and in improving the postpartum functional status.
Effects of Antenatal Education Program on Postpartum Functional Status and Depression
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Kadın Araştırmaları