Tüketim toplumu ve marka yönetimi : kişi markası olarak Mıchael Jackson - Şenol, Işıl (My University, 2012)
Bu çalışma, kişi markalarının marka kişiliklerinde yaşanan dönemsel değişimlerin, markaya duyulan güven ve marka sadakati üzerindeki etkilerini incelemek üzere yapılmıştır. Kişi markalarının ve genel anlamda marka kavramının insan hayatına girişinin tüketim toplumu kaynaklı olması sebebiyle, ilk bölümde tüketim toplumu ile kültür endüstrisi arasındaki etkileşim incelenmiş, daha sonra marka kavramına değinilmiştir. İkinci bölümde insanların nasıl markalaşabildikleri üzerinde durulmuş ve tezin araştırma konusu olan Michael Jackson markasının marka bileşenleri incelenmiştir. Bu bölümde, sanatçının tüm kariyeri dönemsel olarak incelenerek marka konumlandırması ve marka kişiliğinin değişimleri saptanmaya çalışılmıştır. Araştırma bölümünde ise, anket yöntemiyle, katılımcıların, sanatçının belirlenen iki farklı dönemine ait marka kişiliği algıları ölçümlenmiş ve söz konusu algılara göre o dönemlerde sanatçıya duydukları güven ve sadakat değişimi ortaya çıkarılmıştır.

This study is designed to examine the effects of periodical changes of celebrities’ brand personalities on brand trust and brand loyaly. As we know, celebrity brands, and “brand” notion in general terms, penetrate into human life as a consequence of consumption culture. Therefore the first chapter discusses the interaction between consumption culture and cultural industry and then deals with the “brand” notion. The second chapter explains how celebrities become brands, and then examines the brand components of Michael Jackson, who is the research subject of the study. By examining performer’s whole music carier periodically, variations in Michael Jackson’s brand positioning and brand personality are stated. In research chapter, survey method is used. Considering two different periods of performer’s music carrier, participants’ perceptions are presented, and the effect of participant’s perception on trust and loyalty towards performer are estimated.
Keywords: Marka; Marka Kişiliği; Marka Yönetimi