State terrorism and Taliban's rule (1996-2001) in Afghanistan - Quchqar, Bahruddin Daud Qul (My University, 2021)
Terörizm, günümüz itibariyle dünyanın en başta gelen sorunlarından biri olarak tanınmaktadır. Nereden, ne zaman, nasıl ortaya çıkacağı belli olmayan bir eylem olarak toplum arasında ani vahşet ve korkuya sebep olmakla birlikte ruhi, fiziki ve mali zararlar vermektedir. Terör belli bir kesim (etnik, solcu devrimci, dinci, siyasi vb) gruplar ve devlet tarafından gerçekleştirilmekte olup; altında yatan sebepler onların ideolojilerine göre mantıklı görülerek, bu yolla hedeflerine ulaşmayı amaçlamaktadırlar. Bu tezi değerli kılan çalışma ‘Terör’ kavramı ve tarihi araştırılarak, Taliban devletinin ‘devlet terörü’ açısından incelenmesidir. Bununla beraber terörizm iki ayrı bakışla yani ‘Eski-terörizm’ ve ‘Çağdaş-terörizm’ olarak ele alınmıştır. Taliban’ın devlet terörü ile hangi kapsamlarda bağdaştığı, kimler tarafından kurulduğu, hangi hedefler doğrultusunda yürüdüğü, kimlere hizmet ettiği, 1996-2001 yılları arası Afganistan’da ne tür bir devlet sistemi yürüttüğü, 2001 yılı öncesi ve sonrası hangi şekillerde terör eylemlerini devam ettirdiği ve günümüz itibariyle bulunduğu konumu incelemiştir. Bulgulara göre Taliban legal bir örgüt olup ABD ile antlaşmalar imzalamıştır. Bu tez, bilimsel olarak Afganistan’da yaşanan 5 yıllık Taliban Hükümeti’ni akademik metinler ışığında detaylı ve somut olarak ortaya koymuştur. Tez yazımında kaynak olarak akademik makaleler, kitaplar, gazeteler, ve internet sitelerinden yararlanılmıştır. Yöntemde kaynaklardan derlenen veriler, belirtilen kavramlar ve hipotez çerçevesinde tasnif edilerek eleştirel, bilimsel ve karşılaştırmalı yöntemlerle değerlendirilmiştir. Taliban devletinin İslami Şeriat yönetimi ile hangi seviyede bağlantılı olduğu izah edilerek, yerel yönetimde İslam dini adına neler yaptığı ortaya konularak ve yönetimleri süresince kadınların toplum içinde hangi statüde yer aldıkları incelenerek, güvenlikle ilgili öneri ve tavsiyelerle tez sonlandırılmıştır.

Terrorism is one of the most important problems of the world, as an action that is obscure where, when, and how emerges, it causes violence and fear among society, gives physical, psychological, and financial relapses. Terror is carried out by certain groups (ethnic, religious, leftist-revolutionary, political), particularly state terrorism is the most violent. The essential contribution of this dissertation is focusing on the conceptualization of 'Terrorism', and specifically analysing the government of the Taliban in terms of state-terrorism, which also reveals the dissertation’s uniqueness. Moreover, this thesis also examined terrorism from two different perspectives: 'Ancient-terrorism' and 'Contemporary-terrorism'. And to what extent state terrorism is compatible with the government of the Taliban, and how the organization was established, to whom, and what kind of service it served in Afghanistan in 1996-2001. The thesis analysed the Taliban’s terrorist activities before and after 2001 and their current position as well. According to findings, the Taliban is a legal organization that signs treaties with the USA. In this thesis, academic articles, books, newspapers, based on academic information are utilized as resources that revealed deeply about the five years of Afghanistan under the administration of the Taliban. In the method, the data compiled from the sources were classified within the framework of the specified concepts and hypotheses and evaluated with critical, scientific, and comparative methods. The thesis was concluded with suggestions and recommendations, by revealing what the Taliban did in the name of Islam, and by examining the status of women in the society during their administration.
Keywords: Afganistan; Afghanistan; Cihat; ethnicity; etnik; Jihad; Taliban; Terörizm; terörizm Afghanistan; Terrorism