Doğu-Batı ekseninde iletişim ve kültür tartışmaları - Alayoğlu, Ali Osman (My University, 2005)
Sağlıklı iletişim ve kültür tartışmaları yapabilmek için temel bir teorik anlayışa sahip olarak yola çıkmanın gerektiği, belirli bir teorik anlayış olmaksızın iletişim ve kültür alanını yorumlayabilmenin mümkün olmadığı ortak bir kabuldür. Teorik anlayışlar, olayların yorumlanışında belirleyici bir rol oynuyorlar. Dolayısıyla, burada somut bir olay, Katrina Tayfunu örneği üzerinden kısa bir Doğu-Batı ekseninde iletişim ve kültür tartışması yapabilmek için, öncelikle bu tartışmayı yapacak araçları sağlayacağı için benimsenmesinin uygun olacağını düşünülen ‘yapısalcı’ teorik yaklaşım mümkün olduğu kadar ayrıntılı bir şekilde ortaya koyulmaya çalışıldı. Ne Doğu’da ne de Batı’da doğucu ya da batıcı olmak... Doğuculuk ile Batıcılık söz konusu olduğunda ‘yapısalcı’ teorik yaklaşımın neredeyse zorunlu denilebilecek sonucunun bu olduğu söylenebilir. Bu tezde en temel hatlarıyla böyle bir savunu yapıldı, Doğu ile Batı’nın ötesinde bir teori önerildi ve onun aracılığıyla yol almaya çalışıldı. Tezin “tarihsel olmayan, nesnel bir teori” savunusu, tarihselci teorik yaklaşıma karşı en önemli desteğini Spinoza, Spinoza’nın takipçisi olduğu söylenebilecek Karl Marx ile Friedrich Engels ve Louis Althusser’den almaktadır. Teorik analizlerin ardından Doğu ile Batı’nın politik analizi gerçekleştirilmektedir. Teoridekinin aksine, politik dünya Doğu-Batı, Yoksul-Zengin vb. birçok somut ve elbette gerçek ikiliklerle birlikte var olmaktadır ve bu varlık, bilgi ile gerçek arasındaki “epistemolojik engel” dikkate alınarak açıklanmaktadır. Bu teorik ve ardından politik yaklaşımlar ışığında, ‘sonuç’ bölümünde Katrina Tayfunu ve onun üzerinden Doğu-Batı eksenindeki yeni durum ele alındı. Bu ele alış, ‘soyut somut’u ortaya koyma çabası olarak anlaşılabilir. It is commonly accepted that one needs to set on with a basic theoretical understanding to perform solid communication and cultural studies and it is impossible to interpret the terrain of communication and culture without a certain theoretical understanding. Theoretical understandings play a characteristic role in the interpretation of the events. Therefore, I tried to elaborately reveal the “structuralist” theoretical approach as much as possible, which is considered to be suitable to provide the theoretical means in order to make communication and cultural discussions on the axis of East and West through a concrete event, namely the Hurricane Katrina. To become neither Eeastist nor Westist either in the East or in the West... When the case is Eastism or Westism, it can be said that this is almost the inevitable result of the “structuralist” theoretical approach. Within this thesis, I tried to make such a defense in general, suggested a theory beyond the East and West and tried to progress by means of this theory. The “unhistorical, objective theory” defense of the thesis receives its most important support against the historicist theoretical approach from Spinoza, Karl Marx, who can be accepted as the follower of Spinoza, Friedrich Engels and Louis Althusser. After the theoretical analysis, The East and West is made subject to a political analysis. In contrary to the situation in theory, the political world exits with many concrete and surely real dualities such as East-West, Rich-Poor and etc and this existence is explained by taking the “epistemological barrier” between the knowledge and reality into consideration. In the light of this theoretical approach which is followed by a political approach, the Hurricane Katrina, and the new situation on the axis of East-West on basis of it, is discussed. This discussion can be understood as the attempt of revealing the ‘
Keywords: İletişim; Kültür; Toplum bilimleri; Toplumsal etkileşim