Kariyer Yönetiminin Bazı İnsan Kaynakları Fonksiyonları ile İlişkisi Üzerine Bir Çalışma - (:unkn) unknown (My University, 2008)
Özet: Kariyer yönetimi ve insan kaynakları yönetimi arasındaki ilişki bazı insan kaynakları fonksiyonları üzerinde önemli bir rol oynar. Kariyer yönetimi ise üç değişik bakış açısı ile değerlendirilebilir. Bunlar, endüstri sosyolojisi, insan kaynakları yönetimi ve örgütsel davranıştır. Bu çalışmada kariyer yönetimi insan kaynakları yönetimi açısından ele alınmıştır. Birinci bölümde kariyer yönetimi tanımlanarak, insan kaynakları yönetiminin planlama, işe alma, eğitim ve geliştirme, performans yönetimi ve ücret yönetimi fonksiyonları ile ilişkilendirilmiştir. İkinci bölümde ise kariyer yönetiminin sözü edilen insan kaynakları fonksiyonları ile ilişkisini ele alan bir araştırmaya yer verilmiştir. Çalışmanın araştırına evrenini Türkiye'de üretim ,finans ve hızlı tüketim sektörlerinde faaliyet gösteren yerli ve yabancı sermayeli orta ve büyük ölçekli özel işletmeler oluşturmaktadır. Elde ettiğimiz bulgulara göre kariyer yönetiminin sözü edilen insan kaynakları fonksiyonları ile sıkı bir ilişki içinde olduğu sonucuna varılmıştır. Kariyer yönetimi ile en yüksek bağlantının performans yönetimi arasında kurulduğu, bunu eğitim ve geliştirme fonksiyonunun izlediği ve daha sonra sırası ile planlama, işe alım ve ücretlendirme fonksiyonlarının takip ettiği gözlemlenmiştir.Sonuç olarak kariyer yönetiminin sözü edilen insan kaynakları fonksiyonları ile değişik seviyelerde fakat yakın bir ilişki içinde olduğu vurgulanmıştır.