Şerhu ahlakı adudiyye : metin ve değerlendirme - Bilgin, Kübra (My University, 2013)
ŞERHU AHLÂKI ADUDİYYE METİN VE DEĞERLENDİRME İslam düşüncesi içerisinde pek çok ilim dalının kendi sistemi dâhilinde ortaya koyduğu ahlâk anlayışları bulunmaktadır. İslam felsefesi alanında da “felsefî ahlâk” olduğu kabul edilen bir ahlâk düşüncesi teşekkül etmiştir. Felsefenin İslam dünyasındaki ilk dönemlerinden itibaren süreklilik kazanan bu düşünce, Meşşai felsefenin müteahhir dönemini etkileyen İbn Sînâ sonrasında da amelî felsefe alanında ortaya konulan eserlerle devam etmiştir. Amelî felsefe hakkında müteahhir dönemde muhtasar-müfid olacak şekilde kaleme alınan eserlerden birisi Adûdiddîn el-Îcî’nin Ahlâk-ı Adudiyye adlı eseridir. Telif edildiği dönemden itibaren oldukça etkili olan bu esere pek çok şerh yazılmıştır. Bu şerhlerden birisi de 15. yüzyılda Timurlular Devleti hükümdarlarından Sultan Baysungur’a ithaf edilen müellifi meçhul Şerhu Ahlâkı Adudiyye adlı eserdir. Bu tez, zikri geçen eserin metin tahkîki ve muhteva tahlilini içermektedir. Ahlâk-ı Adudiyye metnine yazılan diğer şerhler ve çalışmaya konu olan eserin hususiyetleri birinci bölümde; tartışılan meseleler ise ikinci bölümde ele alınmıştır. Son bölümde ise eserin tahkîk edilmiş metni yer almaktadır. Sözkonusu Ahlâk-ı Adudiyye şerhini merkeze alarak amelî felsefe geleneğinin meselelerini ele almayı ve onların öncesi ile ne şekilde irtibatlı olduğunu tespit etmeyi hedefleyen bu çalışma, aynı zamanda İbn Sînâ sonrasında gelişen bir amelî felsefe tasnifi ve içeriğinin hangi esaslar üzerine dayandığını tespit etmeyi amaçlamaktadır. Ahlâk-ı Adudiyye, Şerhu Ahlâkı Adudiyye, Amelî Felsefe.

SHARH AKHLAQ AL-ADUDİYYAH CRİTİCAL EDİTİON AND CONTENT ANALYSİS Disciplines have their own understanding of ethics in Islamic thought. Islamic philosophy has its understanding of ethics which is called “philosophical ethics”. That system was accepted since the early ages of Islamic philosophy and it maintained its impact after Avicenna on the works on practical philosophy. One of the compendious works on practical philosophy after Avicenna is Adudiddin al-Ici’s book Akhlaq al-Adudiyyah. Many commentaries were written on it since it was written. One of these commentaries is Sharh Akhlaq al-Adudiyyah which were presented to Sultan Baysungur one of the sultans of Timurid Dynasty and its author is unknown. This thesis consists of that work’s edition critique and content analysis. Other commentaries’ on the Akhlaq al-Adudiyyah and the features of the aforementioned work are handled in the first chapter. Second chapter comprises the problems which were argued in the book. In the last chapter there is critical edition of the work. This study aims to describe the questions of practical philosophy and to show the relation between the aforementioned work and the former works on ethics. It also aims to identify the principles which the classification and content of practical philosophy are based on after Avicenna. Key words: Adudiddin al-Ici, Akhlaq al-Adudiyyah, Sharh Akhlaq al-Adudiyyah, , practical philosophy, ethics.
Keywords: İslam Felsefesi