Türk ceza hukukunda cezalar, cezaların hesaplanması ve infazı - Yılmaz, Şevki (My University, 2019)
Toplumsal yaşamın var olduğu günden bu yana var olan cezanın pek çok işlevi bulunur. Bunların en önemlileri ise cezanın genel ve özel önlemeyi sağlamasıdır. Bu amaca ulaşılabilmesi için suçluların, işledikleri suça uygun cezaya çarptırılması ve bu cezaların yine suçluların kişiliklerine uygun şekilde infaz edilmesi gerekir. 5237 s. Kanun ile hukukumuzda ceza türü olarak, hapis ve adli para cezasına yer verilmiştir. Bu cezaların belirlenmesi ile suça ve suçluya göre bireyselleştirilmesine ilişkin esaslar da kanunun 61 ve 62. maddelerinde düzenlenmiştir. Bu yolla, işlenen her suçun kendine özgü şartlarının değerlendirilerek cezanın saptanması ve ceza adaletinin sağlanması amaçlanmıştır. Cezaların infazına ilişkin esaslar ise 5275 s. Kanunda gösterilmiştir. Ceza infaz kurumuna hükümlülerin kabul edilmesi, hükümlülerin hak ve yükümlülükleri,koşullu salıverme, denetimli serbestlik ile cezanın infazı, infazın ertelenmesi gibi kurumlar bu kanunda ayrıntılı şekilde düzenlenmiştir.

Since the existence of social life, the punishment has had many functions. The most important ones are the general and specific prevention of punishment. The punishment should be appropriate for the crime and criminal’s personality should be taken into consideration while determining the punishment. According to the law 5237 of Turkish Law, there are two types of punishment, which are imprisonment and imposing fine. Essentials on determining the punishment and how it is individualized to crime and criminal are regulated in article 61 and 62 of the law. Determinating right punishment and serving criminal justice are aimed by considering each of crimed seperately. Essentials on execuation of punishments takes place in the law 5275. This law covers issues in detail such as acceptence of convicts to Department of Corrections, right and obligations of convicts, conditional release, probation, and execution of punishment.
Keywords: Ceza hukuku; Ceza Türleri; Cezanın Belirlenmesi ve Bireyselleştirilmesi; Criminal law; Determination and İndividualization of Punishment; Discretionary Power; Hukuk; İnfaz Hukuku; İnfaza Ara Verilmesi; Law; Law on Execution of Penalties; Suspension of Execution; Takdir Yetkisi; Turkey; Türkiye; Types of Punishment