Avrupa Birliği’nde ve Türkiye’de yerel yönetim politikaları, subsidiarite ilkesi bağlamında gelişmeler ve karşılaştırmalı değerlendirmeler - Kaya, Yeşim (My University, 2006)
AVRUPA BİRLİĞİ’NDE VE TÜRKİYE’DE YEREL YÖNETİM POLİTİKALARI, SUBSİDİARİTE İLKESİ BAĞLAMINDA GELİŞMELER VE KARŞILAŞTIRMALI DEĞERLENDİRMELER Küreselleşme eğilimlerine paralel olarak gelişen bütünleşmeler, önceleri ekonomik, askeri, sosyal ve kültürel alanlarda işbirliği şeklinde görülürken, bugün artık Avrupa Birliği örneğinde olduğu gibi siyasal alanda da somutlaşmaktadır. Bu yeni örgütlenme biçiminin, değişen dış dünyaya karşı, kendi varlığını devam ettirmek isteyen Avrupa ülkelerinin bir yanıtı olduğu söylenebilir. Avrupa ülkeleri değişime bu şekilde yanıt vermeye çalışırken, kendi iç dinamiklerini de bu yeni örgütlenme içine katmaya çalışmaktadır. Bu uğraşların bir sonucu olarak geliştirilen subsidiarite ilkesi, bugün Avrupa Birliği’nde anahtar bir sözcük olma yolundadır. Bu çalışma ile subsidiarite ilkesi ışığında Avrupa Birliği’nde ve Türkiye’de yerel yönetim politikaları anlatılmaya çalışılmıştır. Avrupa Birliği’ne üye olma yolunda ilerleyen ülkemizde, kamu hizmetlerine ilişkin pek çok görev, yetki ve sorumluluk merkezde toplanmış durumdadır. Bu da merkezi yönetimin, kamu hizmetleri yönünden tıkanmasına neden olmakta, hizmetlerin etkin ve verimli bir şekilde görülmesine engel olmaktadır. Subsidiarite ilkesi, bu sorunların çözümünde yeni bir model olarak değerlendirilebilir
Keywords: Avrupa Birliği_Türkiye; Yerel Yönetimler