Çok yıllı kamu bütçelemesi ve Türkiye uygulaması - Tüleykan, Hayrettin (My University, 2009)
Günümüzde ülkemizin de içinde yer aldığı farklı gelişmişlik düzeyindeki bir çok ülke iktisadi problemlerini aşabilmek ve ekonomilerini sürdürülebilir bir büyüme temeline oturtabilmek için kamu yönetimi ve kamu mali yönetimlerinde reform programları uygulamaktadır. Bu programlar IMF ve Dünya Bankası ile birlikte hazırlanmakta ve uygulanmaya konmaktadır. Reform programlarının özünü ekonomide devletin rolünün yeniden tespiti ve bu tespite göre kamu yönetiminin ve kamu mali yönetimin çağdaş yaklaşımlara göre yeniden tasarımı oluşturmaktadır. Bu çerçevede makro ekonomik politik hedefleri gerçekleştirmeye katkı sağlayacak, para programları, yapısal reform düzenlemeleri, kamu sektörü açıklarını kontrol altına alınmasına yönelik düzenlemeler yapılmaktadır. Kamu ekonomisinin tercihlerini ve hareket planını oluşturan ve hacmi itibariyle bütün piyasa ajanlarının kararlarını en üst düzeyde etkileyen bütçe politikası ve uygulaması kritik önem taşımaktadır. 1980 sonrası dönemde dünya genelinde popülaritesi artan, kamuya ve piyasa ajanlarına uzun vadeli mesajlar ve taahhütler içeren bu yönüyle bir mali kural niteliği taşıyan orta vadeli harcama sistemi bu reform programlarının önemli bir ayağını oluşturmaktadır. Orta vadeli harcama sistemi kamu harcamalarını ve gelirlerini çok yıllı perspektifte düzenleyerek uzun vadede kamunun alacağı pozisyonu taahhüt etmenin yanında kamu kesimini uygulamalarını düzenleyici ve politikalarının devamlılığını sağlayıcı bir fonksiyon icra etmektedir. Kamu kesiminde kaynakların belirlenen önceliklere göre tahsisini kolaylaştırmakta mali disiplinin sağlanmasına katkı sağlamaktadır. EXECUTIVE

In today’s world, many a country at different development levels in which our country also consist implement reform programs in public administration and public finance administrations in order to overcome their economic difficulties and embed their economies on a sustainable growth basis. These programs are developed in association with IMF and World Bank and put into practice accordingly. The essence of reform programs is the redetermination of state role in the economy and based on this determination, redesign of public administration and public finance administration in accordance with contemporary approaches. In this framework, monetary programs, structural reform regulations and regulations for taking the public sector deficits under control are contrived, as to contribute in realization of macroeconomic policy objectives. Budget policy and implementation that constitute the preferences of public economy and action plan, and affect preeminently decisions of all market agents due to its volume are of vital importance. During the post–1980 period, medium-term expenditure system of which popularity increased worldwide, consisting long-term messages and undertakings to public and market agents and with its finance rule nature aspect constitutes an important leg of these reform programs. Medium-term expenditure system fulfills a function enabling regulation of public sector practices and persistence of policies as well as undertaking the position that public will take in long-term by regulating public expenditures and incomes from a multi-year perspective. It facilities the allocation of resources in the public sector according to priorities defined and contributes in sustaining fiscal discipline.
Keywords: Ekonomi_Türkiye; Kamu Bütçeleri; Kamu Maliyesi; Türkiye