Temel Kavram Bilgilerinin Okul Öncesi Eğitim Alma ve Kurumda Kalma Durumlarına Göre Karşılaştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2006)
Araştırmanın amacı 1.ve 2. sınıf öğrencilerinin temel kavram bilgilerinin okul öncesi eğitimi alıp almama ve kurumda veya ailesinin yanında kalma durumlarına göre karşılaştırılmasıdır. Araştırmanın örneklemini 173 çocuk (ailesi ile kalan 113, kurumda kalan 60 çocuk olmak üzere) oluşturmuştur. Kurum bakımında olan çocukların % 45'i kız, %'55 i erkek; ailesinin yanında kalan çocukların ise % 51,3'ü kız ve % 48'i erkektir. Kurum bakımında olan çocukların % 46,7'si okul öncesi eğitimden yararlanmamış, % 21,7'si yararlanmıştır. Bu çocuklardan % 31,6'sının ise okul öncesi eğitimden yararlanma durumları hakkında bilgi edinilememiştir. Ailesinin yanında kalan çocukların % 40,7'si okul önce¬si eğitimden yararlanmamıştır. Geri kalanlar ise okul öncesi eğitimden 1-3 yıl arasında yararlanmışlardır. Çocukların temel kavram bilgilerini değerlendirmek için Boehm Temel Kavramlar Testi'nden (Boehm-3) yararlanılmıştır ve test çocuklara bireysel olarak uygulanmıştır. Grupların puan ortalamaları incelendiğinde üst sosyoekonomik düzeyde olan çocukların en yüksek, kurum bakımında olan çocukların ise en düşük ortalamaya sahip oldukları görülmektedir. Araştırmaya katılan çocukların okul öncesi eğitimden yararlanma düzeylerine göre Boehm-3 puan ortalamaları incelendiğinde ise okul öncesi eğitimden en uzun süre yararlananların en yüksek ortalamaya sahip oldukları görülmüştür. Kurum bakımında olan ve ailesinin yanında kalan çocuklar arasında birinci sınıfa devam eden çocuklar bağlamında anlamlı bir fark bulunmazken, ikinci sınıfa devam eden çocuklar bağlamında ailesinin yanında kalan çocuklar lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Gruplar arasında cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

The purpose of this study was to determine whether the factors related with living with own family or living in an orphanage cause any differences by means of understanding of basic concept between first and second graders. Also, the effects of attending preschool in early years on concept knowledge for the sample group were investigated. The sample of the study consisted of 173 children (113 children living with their parents and 60 children living in an orphanage) who were residing in Istanbul. 60 (46.7%) children from orphanages attended preschool; 21.7 % did not. There was no information about 31,6 % of the children whether they attended preschool or not. On the other hand, 40.7 % of the children living with their parents did not attend preschool whereas the rest of them did. The Boehm Test of Basic Concepts (BO-EHM-3) was administered to the children to assess young children's understanding of the basic relational concepts. Results indicated significant differences among the groups. Whereas the children from the higher socio-economic group had the highest scores, the children from orphanages had the lowest scores. Among these groups of children the amount of time spent in preschool affected the scores. Children attended preschools more had the highest scores. Also, second graders who were staying with their families had significantly higher scores than children who were living in institutions. However, there was not such a difference between first grade children.
A Comparison of the Effects of Experiencing Pre-school Education and Living in an Orphanage on Basic Concepts Acquisition
Keywords: Pediatri; Temel Sağlık Hizmetleri; Aile Çalışmaları; Psikoloji; Sosyal Çalışma; Sosyoloji