Taberani ve El-mu’cemu’l-Kebir’i - Soylu, Şaban (My University, 1999)
Medeniyetlerin gelişmesi ve kalıcı olması kültürel birikimlerinin yazıya geçirilmesiyle doğru orantılıdır. Bu çerçeveden baktığımızda, günümüzde varlığını sürdüren kültürlerin yazılı kaynaklarının çokluğuyla öne çıktığını görmekteyiz. Ancak bu kültürler arasında İslam medeniyetini bariz bir şekilde farklı kılan özellik, kaynaklarının sıhhati bakımından mükemmel olmasıdır. Biz de buradan hareketle hakkında ayrıntılı bir araştırma yapılmamış eser üzerinde çalışmayı uygun bularak, Taberânî'nin el-Mu'cemu'l-kebîr'ini, hadis literatüründeki yeri ve önemini tespit amacıyla seçtik. Çalışmamızı, Taberânî'nin Hayatı ve el-Mu'cemu'l-Kebîr şeklinde iki ana başlık altında topladık. Birinci bölümde; Taberânî'nin hayatı, ailesi, eğitimi, hocaları, ilmî seyahetleri, ilmî şahsiyeti, eserleri ve talebeleri hakkında bilgiler derledik. İkinci bölümde ise Taberânî'nin el-Mu'cemu'l-kebîr adlı eserini geniş bir şekilde değerlendirmeye çalıştık. el-Mu'cemu'l-kebîr'in özelliklerini tespit ederken hadislerin senedlerinde bulunan râvîler ve özellikle Taberânî'nin hocaları üzerinde detaylı bir araştırma yapma imkanı da bulduk. Faydalı olabileceğini düşündüğümüzden tezimizin sonunda ek kısmında Taberânî'nin el-Mu'cemu'l-kebîr'inde yer alan yaklaşık 750 hocasını isimleri ve onlardan ne kadar rivâyette bulunduğu listeyi ilave ettik.
Keywords: İSLAM DİNİ