Algılanan esenlik ölçeğinin (perceived wellness scale) geçerlilik ve güvenilirlik çalışması ve beden eğitimi öğretmenlerinin esenlik algıları - Memnun, Serkan (My University, 2006)
Bu araştırmanın amacı iki alt hedefe dayanmaktadır. Bunlardan birincisi, Troy, Bezner ve Steinhardt tarafından geliştirilen (1997) “Algılanan Esenlik Ölçeği” (Perceived Wellness Scale)’nin geçerlilik ve güvenilirlik çalışmasının yapılmasıdır. İkinci amaç ise bu ölçeğin beden eğitimi öğretmenlerine uygulanarak, beden eğitimi öğretmenlerinin sahip oldukları esenlik düzeylerine ilişkin algılarının ortaya konulmasıdır. Geçerlilik ve güvenirlik uygulaması için seçilen değişik branşlardaki 370 öğretmene algılanan esenlik ölçeği ön test ve son test düzeninde uygulanmıştır. Geçerlilik ve güvenirlik için gerekli olan madde analizleri yapılarak belli kriterlere uymayan ölçek maddeleri çıkarılmıştır. Geçerlilik ve güvenilirlik analizleri için ilköğretim ve liselerde çalışan 370 öğretmene ön test ve son test şeklinde iki uygulama yapılmıştır. Öğretmenlerin yüzde seksenbeşi ilköğretim kademesinde olup yüzde onbeşi lise kademesinde öğretmenlik yapmaktadır. Birinci uygulamada standartlaştırılmış alfa değeri ,8184; ikinci uygulamada ise ,8339 olarak bulunmuştur ve genel olarak geçerlilik olumlu yorumlanmaktadır. Ön test ve son test için bütün maddeler ve altı alt boyutu teşkil eden duygusal, fiziksel, spiritüel, sosyal, entelektüel ve psikolojik alt boyutlar için yüksek korelasyon göstermektedir. Bütün madde eşleştirmeleri için anlamlılık derecesi p<.001 olarak bulunmuştur. Elde edilen yeni ölçek formu İstanbul ili genelindeki 144 beden eğitimi öğretmeni örneklem grubu üzerinde uygulanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünü oluşturan bu kısımda beden eğitimi öğretmenlerinin esenlik durumlarını nasıl algıladıkları belirlenmeye çalışılmıştır. İkinci bölüme katılan beden eğitimi öğretmenlerinin yaşları 21-55 arasında değişmektedir. Cinsiyet dağılımı %68 erkek, %32 kadın olarak gerçekleşmiştir. Beden eğitimi öğretmenlerinin toplam esenlik puan ortalaması 14,3 olarak bulunmuş olup bu değer geçerlilik çalışmasındaki medyan değerinden yüksektir.

The objective of this study is based on two sub-purposes. The first is to prove the validity and reliability of the “perceived wellness survey” developed by Adams , Benzer, and Steinhardt (1997). The second aim is to apply this survey to PE teachers to disclose their perception of their perceived wellness level. For validity and reliability analysis, a pre-test and post-test is applied to 370 teachers in Primary and High Schools throughout Istanbul. Of those teachers 85 per cent are in Primary Schools with the rest being in High Schools. For the first application, the standardized alpha value is realised to be .8184 ; for the second it is .8339, and with these values validiy is interpreted as positive. All items of pre-test, pos-test and subdimensions, physical, psychological, emotional, spiritual, intellectual, social are in high correlation. For all matching items, significant level is P<001. The obtained survey form is applied to a sample population of 144 PE teachers throughout Istanbul. This part which constitutes the second objective of the study is to determine how PE teachers perceive their wellness condition. The average age for the PE teachers who participate in the second part is between 21-55. Gender distribution is 68 per cent male, 32 per cent female. The average of total wellness score for PE teachers is found to be 14.3; this value is above the mean value of the validity study.
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor_Öğrenim ve Öğretim; Eğitim; Öğretmenler_Spor; Spor