Ar-Ge desteğinin şirket satış, karlılık ve hisse senedi değerlerine etkisi - Kotan, Hakan (My University, 2011)
Çağımızda yaşanan hızlı ve köklü değişimler işletmelere yenilikçi olmaktan başka seçenek bırakmamakta; bu durum da işletmelerin araştırma-geliştirme faaliyetlerine stratejik boyutta önem vermelerine yol açmaktadır Bugün Türkiye’de Ar-Ge’nin büyük bir bölümü üniversiteler, pek azı ise sanayi tarafından yürütülmektedir. Türkiye’de yürütülen Ar-Ge çalışmalarının GSYİH’ ya oranı çok düşüktür. Türkiye, temel Ar-Ge göstergeleri itibariyle birçok ülkenin gerisindedir. Özellikle özel sektörün Ar-Ge harcaması miktarı ve bu harcamanın toplam Ar-Ge harcaması içindeki payı çok düşüktür. Bu uygulamaların bir parçasını da özel sektöre yönelik doğrudan destekler ile mali teşvikler oluşturmaktadır. İşletmelerin rekabetin hızla artarak devam ettiği küresel piyasada satış, karlılık ve bilanço değerlerini yukarı taşımak için mutlaka Ar-Ge’ye yatırım yapması gerekmektedir. İşletmelerin Ar-Ge yatırımları arttıkça orta ve uzun vadede firmanın lehine geri döneceği ve gerek işletmeyi, gerek ülkesini ve gerek çalışanını gelişmiş ülke sınıfına sokacağı gerçektir. Ar-Ge çalışmalarına gereken önemi verdiğimiz zaman, küreselleşen Dünyada hak ettiğimiz yeri alarak, ekonomik bir güç olacağımız gerçektir. Bu yüzden, Ar-Ge faaliyetlerini arttırıcı bilim ve teknoloji politikaları süratle ve kararlılıkla uygulanmalıdır. Mali Teşvikler, bilim ve teknoloji, özel sektör.

Enterprises have no alternative for being innovative as a result of rapid and fundamental changes in our age therefore they should be committed to research and development operations. Nowadays in Turkey universities conduct the majority of R&D, minority of R&D is conducted by industry. R & D activities carried out in Turkey are very low in GDP ratio. Turkeys’ main R&D indicators are behind the many countries. Especially quantity of expense of private sector R&D and rate of these expenses in the aggregate R&D expenses are very low. Direct private sector supports with financial incentives are the other part of the application. The enterprises should make an investment to R&D for increase the rate of sale, profitability and balance in the global market where the competition of businesses have been rising rapidly. As long as Businesses R & D investment increases these increases turn back to the business’ favor in the medium and long term and as a result of the increase both the business and their employees both the government have a place into development states. When we give the necessary importance to R&D studies, we will be economically big power in the global world. Therefore, science and technology policies to improve R&D activities should be applied quickly and decisively. Key Words: R & D, Financial Incentives, science and technology, private sector
Keywords: Araştırma Geliştirme (AR-GE); Hisse Senetleri; Karlılık