Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi h.1321’de kayıtlı zübtet’üt tevarih yazmasının incelenmesi - Arpacıoğlu, Sabriye Hilal (My University, 2015)
TOPKAPI SARAYI MÜZESİ KÜTÜPHANESİ H.1321’DE KAYITLI ZÜBTET’ÜT TEVARİH YAZMASININ İNCELENMESİ Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi H.1321 No’lu Zübdet’üt Tevarih yazması, 16. yüzyılda, Topkapı Sarayı Nakkaşhanesi’nde yapılan nadide eserlerden biridir. Bu yazmada bulunan kırk adet minyatürlü sayfa renk, şekil, kompozisyon ve kurgu bakımından incelenmiştir. Silsilename özelliği de taşıyan bu yazmanın bütün minyatürlü sayfaları, anlattığı hikâye bakımından da irdelenip, hikâye-kurgu yaklaşımında 16. yüzyıl nakkaşhanesi nakkaşlarının nasıl bir yol izlediği anlaşılmaya çalışılmıştır.

THE INSCRIPTION ZÜBDET’ÜT TEVARİH NUMBERED OF H.1321 WHICH RESIDES IN THE MUSEUM OF TOPKAPI PALACE LIBRARY The inscription Zübdet’üt Tevarih numbered of H.1321 which resides in the Museum of Topkapı Palace Library is one of the rare pieces of art and it was completed in Topkapı Palace Nakkaşhane in the 16th century. In this study, it is aimed to investigate the inscription’s forty pages of miniature in terms of color, shape, composition and constructs. The miniature craft pages with the Silsilename feature of the inscription are also examined with regard to the story. Thus the 16th century Nakkaşhane miniaturist methods and techniques are studied from the point of story-fiction approach.
Keywords: Geleneksel; Güzel sanatlar; Sanat, Türk