The relationship between emotional intelligence factors and job performance - Karaduman, Çiğdem Kanter (My University, 2010)
Bu çalışmanın amacı, duygusal zekâ faktörleri ile iş performansı ilişkisini incelemektir. Birinci bölümde duygusal zekâ konusu genel olarak ele alınmıştır. Duygusal zekânın tanımı, tarihsel gelişimi, boyutları ayrıntılı olarak incelenmiştir. İkinci bölümde iş performansı ve performans değerlendirme sistemlerinin önemi, amacı ve performans değerlendirme yöntemleri ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Üçüncü bölümde bu konuda yurtiçinde ve yurtdışında yapılan araştırmalar ele alınmıştır. Dördüncü bölümde araştırmanın yapıldığı “Geovision” firmasında (http://www.gvg.com.tr ) çalışanların duygusal zekâ seviyeleri ile firmadan alınan gerçek performans düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Bunun için Davranış Bilimleri Enstitüsünün ( http://www.dbe.com.tr ) hazırlamış olduğu “Yönetsel Duygusal Zekâ Envanteri” ile bir Pazar Araştırma Şirketi olan Geovision firmasında çalışanları duygusal zekâ seviyeleri ölçülmüştür. Bu araştırmanın sonucunda; duygusal zekâ faktörleri ile iş performansı arasında güçlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Duygusal Zekanın alt boyutlarından Sosyal Yetkinlikler ile iş performansı arasında çok yüksek bir korelasyon olduğu görülmektedir. Ayrıca, Duygusal Zeka faktörlerinden, uyumluluk ile iş performansı arasında çok yüksek bir korelasyon olduğu görülmektedir. Bu araştırmadan, becerilerin bütüncül bir şekilde hareket ederek, organizasyonlarda başarılı bir performans sağlayacak, anlamlı bir yetkinlikler bütünü oluşturduğu sonucu çıkarılabilir. Başarılı bir organizasyon için, Türkiye’deki İnsan kaynakları yöneticileri kendi firmalarında işe alımda DBE Yönetsel Duygusal Zekâ Envanterini kullanarak organizasyonun turn-over oranını ve işe devamsızlık oranını düşürebilirler. Ayrıca, unutulmamalıdır ki duygusal zekâ geliştirilebilir. Duygusal zekâyı geliştirmek için firmalarda eğitimler düzenlenebilir. Böylece, organizasyonlar ekonomik olarak daha güçlü olurlar. Anahtar Sözcükler Duygusal Zeka, İş Performansı, İnsan Kaynakları Yönetimi, İnsan Kaynakları Gelişimi.

In this thesis, it is aimed that whether a relationship exists between the level of emotional quotient of the employees and their job performance. In the first part of the thesis, definition, importance, usage, characteristics, models and measurement of emotional intelligence are explained. In the second part of the thesis, definition, classification, theories and measurement of job performance are discussed. In the third part of the thesis, the relationship between EQ and job performance is explained. The relationship between emotional intelligence and performance of the employees who work in Geovision which is a market research company has been studied. DBE Managerial Emotional Intelligence Inventory can be done online “via dbe-online.com” web site. An overall job performance rating per individual was provided by the participating organization “Geovision”. Results show a statistically significant and positive correlation between emotional intelligence and job performance in market research company environment. The strongest correlation with job performance in the total market research company environment occurred in the cluster of Social Competencies and the primary emotional competency of Adaptability. The results of this study could serve as a useful source of reference in further research and Human Resources Managers in Turkey. Managers can use DBE Managerial Emotional Intelligence Inventory in selecting procedures. The possible practical value of the results of this study lies in the design of a more effective selection procedure for companies; in the recognition and development of competencies that can enhance job performance; and in the possible reduction of absenteeism and staff turnover. Emotional Intelligence, Job Performance, Human Resources Management, Human Resources Development.
Keywords: Duygusal Zeka; İnsan Kaynakları Yönetimi; İş Performansı