Performans değerlendirme sistemine ilişkin örgütsel adalet algısının sistemden duyulan memnuniyet üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik bir araştırma - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Bu makalenin amacı, performans değerlendirme sistemine ilişkin örgütsel adalet algısını dağıtım adaleti, prosedür adaleti ve etkileşim adaleti olmak üzere üç boyuta ayırarak; bu boyutların sistemden duyulan memnuniyet üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışmanın amacını gerçekleştirmek üzere tasarlanan araştırma gıda sektöründe faaliyet gösteren bir işletmede 91 mavi ve beyaz yakalı çalışan üzerinde uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre bu üç boyut ile katılımcıların sistemden duydukları memnuniyet algıları arasında güçlü ve pozitif yönlü ilişkiler bulunmuştur. Özellikle, prosedür adaletinin katılımcıların memnuniyet algıları üzerinde diğer adalet boyutlarına göre daha güçlü bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır.

The aim of this article is to divide organizational justice perceptions into three dimensions as distributive justice, procedural justice and interact ional justice and search the effects of these dimensions on the satisfaction gained by the system. In order to conceive the aim of the study, the planned research is applied on 91 blue and white-collar employees in an enterprise which operating in the food sector. According to the research results, it has been found out that there are positive and strong correlation between these three dimensions and the satisfaction perceptions of the participants. Especially, it is detected that procedural justice has stronger effect than any other justice dimensions on the satisfaction perceptions of the participants.
A research on identifying the effects of organizatlonal justice perception on the sa tisfactionbased on the performance appraisal system