Silahlı Kuvvetler Bando Okulları Komutanlığı’ndaki trompet eğitiminde nefes ve diyafram çalışmasının enstrüman başarısı üzerindeki etkisi - Açıksöz, Mehmet Ali (My University, 2007)
Bu çalışmada trompet derslerinde nefes ve diyafram çalışmasına zaman ayrılmasının enstrüman başarısı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırmaya Silahlı Kuvvetler Bando Okulları Komutanlığı’ndaki hazırlık 9. sınıf trompet öğrencileri katılmıştır. 13 öğrenciden oluşan araştırma grubu 6’sı kontrol ve 7’si deney grubu olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Her iki gruba da araştırma öncesi öntest olarak 25 sorudan oluşan bilgi testi ve 20 maddeden oluşan ders içi gözlem formları uygulanmıştır. Deney grubu derslerden önce araştırmacının çeşitli kaynak taraması ve uzman görüşleri doğrultusunda hazırladığı nefes ve diyafram çalışmalarını uygulamışlardır. Kontrol grubu ise nefes ve diyafram çalışması yapmadan derslerine devam etmişlerdir. 14 hafta sonunda, deney ve kontrol gruplarına araştırma başında öntest olarak uyguladığımız 25 soruluk bilgi testi ve 20 maddeden oluşan gözlem formları her iki gruba da sontest olarak uygulanmıştır. Elde edilen veriler Mann Whitney-u testi kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan istatistiksel işlem sonucunda deney ve kontrol gruplarının derse ilişkin tutum puanları arasında anlamlı farklılık göstermediği görülürken, sonbilgi testi puanları arasında deney grubu öğrencilerinin lehine anlamlı farklılık bulunmuştur.

The effects of giving more time to breath and diaphragm training on their instrument success have been studied, considering the difficulties encountered by students playing trumpets in Band Schools of Armed Forces Nine grade trumpet students participating this study were divided into two groups as experiment and control groups and the experiment group underment brcath and diaphragm training prepored by the researcher.Control group wenton its regular Schedule.the data after 14 weeks has been analyzed with Mann Whitney-u test. According to test results. The experiemental process that is done according to these results is increasing the success of the students in the experiement group whitout effecting their behaviour negatively to the lesson.
Keywords: Müzik Eğitimi