Kadınların yerel siyasetteki konumu ve karar alma sürecindeki rolleri - Kara, Esra (My University, 2012)
Kadın, Yerel Yönetim, Karar Alma ÖZET KADINLARIN YEREL SİYASETTEKİ KONUMU ve KARAR ALMA SÜRECİNDEKİ ROLLERİ Toplumun her alanında olduğu gibi siyasal alanda da kadınlar erkeklerle eşit düzeyde temsil edilememektedir. Genel ve yerel siyasetteki kadın oranlarına bakıldığında Dünya ve Türkiye genelinde yasal olarak hiçbir engel bulunmasa bile uygulamada oldukça büyük bir handikapla karşılaşılmakta, kadınlar erkeklerle eşit düzeyde temsil edilememektedir. Araştırma kapsamında belediye meclislerinde kadın üyelerle görüşmeler yapılmıştır. Bu çalışmada, belediye meclislerinde, karar alma süreçlerinde kadın meclis üyelerinin kimi konularda, diğer farklılıkları bir tarafa bırakıp, cinsiyet temelinde bir araya gelip bir kararı şekillendirme veya karara etki etme imkanına sahip olup olmadıklarını ortaya çıkarmak amaçlanmaktadır. Sonuç olarak karar alma süreçlerinde erkeklerle eşit düzeyde temsil edilemeyen kadınların, aslında bu eşitsizliği kırmak için ortak bir karar almak istedikleri, fakat kadınların birbirleri ile aralarında var olan çekişme, yasal nedenler ve partiler arasındaki çekişmeler gibi sebeplerle kadınların bir araya gelmekte zorlandığı, bu sebeple ortak bir tavır alamadıkları, bir araya gelip ortak kararlar alabilen kadınların ise bu tip sorunları aşabilen kadınlar olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

POSİTİON of WOMEN and LOCAL POLİTİCS ROLES of DECİSİON-MAKİNG PROCESSS As in all fields of society in the political arena can not be represented by an equal footing with men, women. The percentage of local politicis in general and women throughout the world and Turkey, even if there is no obstacle legally handicaps fairly large practice, women can not be represented by an qual footing with men. Interviews were conducted with male and female members of municipal councils within the scope of the research. In this study, the municipal councls, women councilors in decision making processes in some matters, leaving aside other differences, a decision to come together and forming the basis of gendr, or is intended to reveal that they have the opportunity to influence the decision. As a result, decision-making processes of women who are not represented equally with men, in fact, want to take a joint decision to break this inequality, but women who have them conflict with each other, the legal wrangling between the parties for reasons as causes, and forced the women to come together, and theref ore a common could not get, attiude, women can come together in some cases take on a joint decision has been concluded.
Keywords: Kamu Yönetimi; Yerel Yönetimler (Belediyeler)