Yük hücresi köşe kalibrasyonu test robotu tasarımı ve uygulaması - Yılmaz, Hidayet Orkun (My University, 2010)
YÜK HÜCRESİ KÖŞE KALİBRASYONU TEST ROBOTU TASARIMI VE UYGULAMASI Ağırlık ölçüm sistemleri otomasyon teknolojilerinde büyük önem taşır ve yük hücreleri ağırlık ölçüm sistemlerinin en önemli parçasıdır. Ağırlık ölçüm uygulamalarında kullanılan yük hücrelerinde hassasiyet ve kalite doğrudan ağırlık ölçüm sonucunu etkileyen en önemli faktördür. Bundan dolayı yük hücrelerinin üretimi ve testlerinin kalitesi doğrudan uygulamayı etkilemektedir. Yük hücresi üretimindeki araştırma ve geliştirmeler ağırlık ölçüm sistemlerinin gelişmesine büyük katkıda bulunmaktadır. Platform tipi yük hücrelerinin insan eliyle üretiminde yapılan gerinim ölçer montaj hataları, kullanıldığı baskül ve otomasyon uygulamalarında ağırlığın doğrudan farklılık göstermesine neden olmaktadır. Bundan dolayı her bir yük hücresi üretimden çıkmadan önce teste girmek ve gerekiyorsa kalibrasyon yapılması gerekmektedir. Bu işlem yük hücresi üreten bir işletme için çok zaman alan bir iştir. İnsan ile yapılan köşe kalibrasyon uygulaması her zaman aynı kalitede ürün çıkmamasına neden olmaktadır. Bu etkenlerden dolayı yük hücrelerinin maliyeti de oransal olarak artmaktadır. Araştırma sonucunda tasarlanan köşe kalibrasyon robotu ile uygulama hızı yaklaşık iki katına çıkmış ve insanlı üretime göre kalite oranı 1/ 4.000`den 1/ 5.000 oranına gelmiştir.

LOADCELL CORNER TEST, CALIBRATION ROBOT DESIGN AND APPLICATION Weight measurement systems are very important in automation technology and load cells are the most important part of weight measurement systems. Accuracy and quality of load cells that are used in weight measurement applications affects the measurement result directly. Therefore, the production and testing of load cells affects the quality of the applications. Research and developments are a great contribution to development of weight measurement systems. Installation penalty of strain gauge at man made production of platform type load cell reasons different results of the weight scale and automation applications. Therefore, each load cell has to be tested and calibration if it is necessary before leaving from production line. This process spends most of time producing a load cell for a load cell factory. The man-made corner calibration application does not always get the same quality product. Because of these factors, the cost of load cells is also increased proportionally. As a result of research operation speed has nearly doubled with Load cell corner calibration and test robot and quality of a production rate increases from 1/ 4.000 to 1/ 5.000 rate.
Keywords: Mekatronik; Robot Tasarımı