Çok taraflı ticaret anlaşmaları ve emek piyasaları - Öztürk, Cengiz (My University, 2004)
Soyadı :Cengiz Öztürk alışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler netim ve Çalışma Psikolojisi Yrd.Doç.Özgür Müftüoğlu Tez Türü:Yüksek Lisans-Ekim 2004 Taraflı Ticaret Anlaşmaları, Emek Piyasaları, Yeni Liberalizm, İstihdam, İşsizlik.

ÇOK TARAFLI TİCARET ANLAŞMALARI VE EMEK PİYASALARI Kapitalist sistemin 70'li yıllarda düştüğü krizi takip eden dönemde yükselişe geçen yeni liberal politikalar bir taraftan devletin pazara bağımlı bir işlevle donatılarak yeniden tanımlanmasını, emek piyasalarının kuralsızlaştırılıp, sosyal politikaların zayıflatılmasını öngörürken, diğer taraftan da dünya ölçeğinde meta, para ve sermaye akımlarına karşı her türlü engel ortadan kaldırılmasını öngörmüş, bu politikalar, ülkelerin Uruguay Görüşmeleri sonucunda 1994 yılında çok taraflı ticaret anlaşmalarını onaylanması ve Dünya Ticaret Örgütünün kurulmasıyla küresel düzeyde kurumsallaşmıştır. Çok taraflı ticaret anlaşmaları ekseninde uygulanan serbest ticaret rejimi, uluslararası sermayeye, küresel üretim ve satış etkinliklerinin merkez ve çevre ülkeleri arasında parçalayabilme, diğer üretim faktörlerinin yanı sıra, işgücü faktörünü de küresel kârı en çoklamayı sağlayacak biçimde bir araya getirebilme imkanı sağlarken, gerek merkez, gerekse çevre ülkeler emek piyasalarında güvencesiz enformal ve kayıt dışı istihdamın yaygınlaşması, düşük ücretlerin kalıcı hale gelmesi, sürekli ve yüksek oranlı işsizlik, biçiminde giderek ağırlaşan olumsuzluklara yol açmaktadır. Name and Surname :Cengiz Öztürk Field :Labour Economics and Industrial Relations Programme :Management and Labour Psychology Supervisor :Assistant Professor Özgür Müftüoğlu Degree Awarded and Date:Master- October,2004 Multilateral Trade Agreements, Labour Markets, Neo- Liberalism, Employment, Unemployment ABSTRACT MULTILATERAL TRADE AGREEMENTS AND LABOUR MARKETS New liberal policies which became the trend during the era following the crisis undergone by the capitalist system in the 70's not only anticipated re-defining the government by being equipped with a market-bound function, eliminating the rules of the labor markets and weakening the social policies, but also envisioned eliminating all kinds of obstacles in front of the goods, Money and capital trends throughout the world. These policies became institutional on a global scale following the approval of multilateral trade agreements in 1994 during the Uruguay negotiations and the establishments of the World Trade Organization. The free trade regime implemented within the framework of the said multilateral trade agreements enables international capital to break up global production and sales activities among central and surrounding countries and to bring together the workforce factor among other production factors in such a way so as to maximize global profit. However, the spread of non-guaranteed informal and off-the-record employment in the labor markets of both central and surrounding countries creates ever-increasing negative results such as a permanent and high rate of unemployment.
Keywords: Ticaret Antlaşmaları