Sporda risk yönetimi: Bodrun ultra maratonu örneği - Ocakoğlu, Orçun (My University, 2019)
Bu çalışmayla, risk ve risk faktörlerinin spor ile olan ilişkisi izah edilerek; koşan ve yarışlara katılan sporcuların aldıkları riskleri belirlemek, risklerin etki düzeyini tespit etmek ve sporda risk yönetiminin önemini vurgulamak amaçlanmıştır. Yerli literatür incelendiğinde sporda risk yönetimi alanında; sadece takım sporlarında çeşitli çalışmalara rastlanmıştır. Bu araştırmayla mevcut literatürün bireysel spor branşı anlamında da zenginleşmesi ve gelecekteki araştırmalara kaynak olması hedeflenmiştir. Araştırmacı tarafından; Gök (2006), Çobanoğlu (2008) ve Karataş (2012)’ın voleybol, futbol ve hentbol branşlarında uyguladıkları risk değerlendirme anketleri incelenmiş ve bireysel sporun doğasına uygun bir biçimde 20 sorudan oluşan 4 faktörlü yeni bir ölçek geliştirilmiştir. Ölçeğin geçerliliğini belirlemek için İstanbul ilinde 209 koşucuya ön anket uygulanmış, elde edilen verilerin yeterliliği için KMO (0,708) testi, güvenirliği için ise Cronback Alfa (0,849) hesaplanmıştır. Nihai durumda 219 koşucuya uygulanan anket sonuçlarına parametrik olmayan Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H testleri uygulanmıştır.Katılımcıların risk değerlendirme ölçeğinin geneline verdikleri cevaplar; cinsiyet, yaş, medeni durum değişkenlerine göre istatiksel olarak anlamlı farklılıklar göstermezken; ölçeğin geneli ve alt faktörlerde eğitim durumu, koşu yılı ve ferdi sporcu ya da kulüp sporcusu olma değişkenlerine göre istatiksel olarak anlamlı farklılıklar göstermiştir. Koşan sporcuların risk değerlendirme durumlarının incelenmesi amacıyla yapılan bu çalışmada; katılımcıların cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, koşu yılı ve ferdi sporcu ya da kulüp sporcusu olma değişkenlerinin risk değerlendirme düzeyleri üzerinde etkili olduğu ve sporcuların sağlık önlemleri, sakatlık sonrası finansal destek ve sosyal güvenlik ya da sigorta konularını öncelikli risk olarak gördükleri sonucuna ulaşılmıştır.

The aim of this study is to determine the risks of the athletes who run and participate in the races by explaining the relationship between risk and risk factors in sports, to determine the impact level of risks and to emphasize the importance of risk management in sports. Various risk management researches were found in team sports when literature is examined. With this research, it is aimed to enrich the existing literature in terms of individual sports.By researcher; Gök (2006), Çobanoğlu (2008) and Karataş (2012)'s risk assessment questionnaires were examined and a new four-factor scale developed. In order to determine the validity of the scale, preliminary questionnaire was applied to 209 runners; KMO (0,708) test was used for adequacy and Cronback Alpha (0,849) for reliability. In the final case, non-parametric Mann Whitney U and Kruskal Wallis H tests were applied to the results of the survey conducted on 219 runners.In oder to answers of the survey; statistically significant differences were not found between gender, age and status. In the general and sub-factors of the scale, statistically significant differences were found in terms of education, running year and individual or club runners. In this study which conducted to examine the risk assessment status of runners; it was concluded that the variables of gender, age, status, education, running year and being an individual or club runner were effective on the risk assessment levels of the participants. Runners considered health measures, post-disability financial support and social security or insurance issues as the primary risks.
Keywords: Risk; Risk Assessment; Risk Değerleme Sport; Risk Management in Sport; Spor; Sporda Risk Yönetimi