Yaşlılarda bağışıklanma durumu, hekimlerin yaşlı bağışıklaması konusundaki tutumları ve yaşlı bağışıklanmasını iyileştirebilecek önlemler - Yıldız, Orhan (My University, 2014)
Giriş: Çalışmamızdagenel popülasyona hitap eden ve aşılama konusunda merkezi role sahip Birinci Basamakta çalışan Aile Hekimlerinin yaşlı bağışıklaması ile ilgili tutumlarını ortaya koymak, karşılaşılan engelleri saptamak ve bağışıklamanın artırılması konusunda ileride oluşturulacak eğitim materyallerine kaynaklık sağlamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Aile Sağlığı Merkez (ASM)’lerinde görevli Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Elemanları ile bunların çalışmakta olduğu ASM’lere 15.08.2014 ile15.12.2014 tarihleri arasında başvuran 65 yaş ve üstü bireyler değerlendirilmeye alınmıştır. Araştırmanın birinci aşamasında çalışmaya katılmayı kabul eden Aile Hekimleri, Aile Sağlığı Elemanları ve 65 yaş üzeri hastalardan oluşan toplamda 583 katılımcıya(360 katılımcı hasta, 113 Aile hekimi ve 110 Aile Sağlığı Elemanı)yüz yüze üç ayrı anket uygulanmıştır. Araştırmanın ikinci aşamasında ise; birinci aşamada çalışmaya katılmış Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Elemanlarından, ikinci aşamada gönüllü olan26 katılımcıyla odak grup görüşmeleri gerçekleştirilmiştir. Bulgular: 65 yaş ve üzeri katılımcıların %65,3‘ü (235 kişi) kendi yaş gruplarına aşı uygulanmasını gereksiz gördüğünü; %57,5‘i (207 kişi) geçtiğimiz yıl aşı olduğunu ifade etmiştir. Araştırmaya katılan Aile Hekimleri’nin %66,4‘ü (75 kişi), 65 yaş ve üzerinde uygulanması gereken aşıları bildiğini ifade etmiştir. Araştırmaya katılan Aile Sağlığı Elemanları’nın %50,9‘u (56 kişi), 65 yaş ve üzerinde uygulanması gereken aşıları bildiğini ifade etmiştir. Araştırmanın ikinci aşamasında, katılımcılar; sağlık sistemi ile ilgili engeller arasında mevcut sağlık sisteminde hizmet sunum basamakları arasındaki entegrasyon eksikliği, aşılamanın kayıt ve takibinin eksikliği, bazı aşıların piyasadabulunmaması ve yoğun iş yükünün yaşlı aşılamasını engelleyen faktörler olarak belirtmişlerdir. Tartışma ve Sonuç: Sonuç olarak; sağlık personelinin eğitilmesi ve yaşlıların bilinçlendirilmesi vegerekli sağlık politikalarının geliştirilmesi gerektiği; bunun yanında kamu spotlarının, broşür ve yayınların halkın dikkatini çekmekte önemli bir etken olduğu ortaya çıkmıştır. lılarda Aşılama, Erişkinlerde Bağışıklama, Yaşlanma, Koruyucu Bağışıklama, Aşılar.

Introduction:The aimsof this research are to explore attitudes of health care workers in primary health care which has a central role in immunization and provide service to general population; to define the barriers against elderly immunization and to provide further information for educational materials about elderly immunization. Method:In this study; Health Care workers (physicians and nurses) who workin Familiy Health Centers and people over 65 years of age who admitted to these centers between 15.08.2014 and 15.12.2014 were evaluated. Datas were collectedfrom 583 participants (560 elderly, 113physician and 110 nurse) by the help of three different questionnaires. In the second phase of the study, datas were collected from the 26 (14 physician and 12 nurses) volunteers who accepted to be in the focus group interviews. Results: Of the elderly participants; 65,3 % (n=235) thinks that vaccination is unnecessary in their age group; 57,5 % (n=207) said that they has been vaccinated at least once last year. Of the familyphysicians participated in the study, 66.4% (n=75) told that they knew the vaccines necessary forthis age group. Of the family health care center nurses, 50,9% (n=56) says that they know the vaccines for this age group. In the qualitative phase of the study the emerging themes in both physician and nurse interviews were as follows: 1) The participants pointed out lack of integration in between different levels of health care system, lack of follow-up and records of adult immunization, problems with availability of certain vaccines in the market and workload excess as barriers against adult vaccination. As a solution, they stated the need for standardization. 2) Lack of knowledge and awareness of health-care workers about the subject, need for post-graduateeducation about the subjectwasalso expressed. 3) Discussion and Conclusions:In conclusion. the need for education of the health care workers and the peoplecame up and public education material such as brochures or TV spots was offered as a solution. Vaccination in elderly, Adult
Keywords: Aile hekimliği; Bağışıklık; Yalılar