LRBA ve CTLA4 eksikliği olgularında abatacept molekülünün immünolojik etkileri - BARIŞ, SAFA (My University, 2023)
Giriş-Amaç: Lipopolysaccharide-responsive beige like anchor protein (LRBA) ve cytotoxic T lymphocyte antigen 4 (CTLA-4) eksiklikleri otoimmün bulgularla karşımıza çıkan primer immün yetmezlikler arasında yer alır. CTLA4-Ig analoğu (abatacept) bu hastalıkların tedavisinde kullanılmakla birlikte tedavinin bu olgularda tam olarak nasıl etki ettiği araştırma konusudur. Çalışmamızda LRBA ve/veya CTLA4 eksikliği hastalarında abatacept tedavisinin etki mekanizmalarının immünolojik ve transkriptomiks yöntemlerle aydınlatılması hedeflendi. Yöntem: Çalışmamızda LRBA (n:10) ve CTLA4 (n:8) eksikliği olgularının hedeflenmiş abatacept tedavisi öncesi ve sonrasındaki (3, 8 ve 12. ay) klinik ve lenfosit alt grupları, T foliküler hücre (TFH), sitokin yanıtları, regülatuvar T hücre (Treg) ifadeleri gibi laboratuvar bulgularıyla birlikte abatacept tedavisinin immün yolaklar üzerindeki etkileri transkriptom çalışmasıyla değerlendirildi. Bulgular: Hastaların tedavi öncesi enfeksiyonlar, lenfoproliferasyon ve otoimmünite gibi bulguları abatacept ile kontrol altına alındı ve yaşam kaliteleri tedaviyle anlamlı olarak yükseldi. Abatacept tedavisiyle hastaların hafıza T hücreleri, cTFH, Tregleri ve sitokin yanıtları (IL-4, IFN-g, IL-10 ve IL-17) anlamlı olarak azalırken timik çıkışlı naive T hücrelerinin artış gösterdiği gözlemlendi. Transkriptom analizlerinde her iki hastalıkta tedavi öncesi T ve B hücre reseptör yanıtlarında, ko-stimülasyon, inflamasyon ve kemokin genlerinde artış görülürken, tedavi sonrasında gen ifadelerinin sağlıklı kontrol seviyesine geldiği gözlemlendi. Sonuç: Çalışmamızda abatacept alımı ile oluşan immünolojik değişikliklerin düzeyi ve etkileri açığa çıkarılmıştır. Uzun dönem abatacept kullanan hastalarda güvenilirlik açısından bir sıkıntı yaşanmaması bu tedavinin LRBA ve CTLA4 eksikliğinde immün baskılamadan ziyade immün düzeltme yaptığını göstermektedir. Transkriptomiks çalışmasıyla hastalığın patogenezi daha iyi bir şekilde anlaşılmış olup elde edilen biyobelirteçlerin hastalığın daha kolay tanınmasında ve tedaviye verilen yanıtların değerlendirmesinde önemli olacağını düşünmekteyiz. (ADT-2022-10661). Anahtar Kelimeler: LRBA, CTLA-4, abatacept, Treg, Transkriptomiks
Keywords: Sağlık Bilimleri; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Clinical Medicine (MED)