The Relationship Between Respiratory Functions and Balance, Trunk Control, and Functional Capacity in Multiple Sclerosis Patients - OĞUZ, SEMRA; POLAT, MİNE GÜLDEN (My University, 2024)
Multipl skleroz (MS), denge ve fonksiyonel kapasitenin yanı sıra solunum fonksiyonlarında da bozulmaya neden olur. Bu çalışmanın amacı MS hastalarında denge, gövde kontrolü ve fonksiyonel kapasite ile solunum fonksiyonları arasındaki ilişkiyi araştırmaktı. Çalışmaya 31 MS hastası dahil edildi. Tüm katılımcılara solunum fonksiyon testi ve maksimum inspiratuar ve ekspiratuar basınca ek olarak (MIP, MEP) denge değerlendirmesi için Mini-BESTest, gövde kontrolü için Gövde Bozukluk Ölçeği (GBÖ) ve fonksiyonel kapasite için 2 dakika yürüme testi (2DYT) uygulandı. MS hastalarının dizabilite düzeyi Genişletilmiş Özürlülük Durum Ölçeği (The Expanded Disability Status Scale :EDSS) ile değerlendirildi. MIP ile Mini-BESTest (r:0,411 p:0,022), GBÖ (r:0,490 p:0,009) ve 2DYT (r:0,432 p:0,017) arasında istatiksel olarak anlamlı, orta şiddette ilişki saptandı. MEP değeri Mini-BESTest ve GBÖ ile istatiksel olarak anlamlı ve zayıf şiddette bir ilişkiye sahipken, 2DYT sonuçları ile istatiksel olarak anlamlı bir ilişkiye sahip değildi. FEV1 (%) ve FEF25-75 (%) değerlerinin denge, gövde kontrolü ve fonksiyonel kapasite ile orta şiddette ilişkili olduğu görüldü. FVC (%) değeri Mini-BESTest ile zayıf (r: 0,364, p: 0,044), GBÖ ile orta şiddette (r: 0,431, p: 0,015) ve anlamlı bir ilişkiye sahipti. FEV1/FVC (%) ve PEF (%) değerlerinin ise sadece Mini-BESTest ile zayıf şiddette bir ilişkisi vardı (r: 0,362, p: 0,046; r: 0,383, p: 0,034). MS hastalarında denge, gövde kontrolü ve fonksiyonel kapasite ile solunum fonksiyonları arasındaki ilişki göz önüne alındığında, erken dönemden itibaren solunum fonksiyonlarına yönelik yaklaşımların da rehabilitasyon programlarına eklenmesi faydalı olabilir. Anahtar Kelimeler: Multipl skleroz, denge, gövde kontrolü, fonksiyonel kapasite, solunum fonksiyon testleri

Multiple sclerosis (MS) causes impairments not only in balance and functional capacity but also in respiratory functions. The aim of the study is to investigate the relationship between balance, trunk control, functional capacity, and respiratory function in people with MS. The study included 31 people with MS. All participants underwent respiratory function tests and, in addition to maximum inspiratory and expiratory pressure (PImax, PEmax), the Mini-BESTest for balance assessment, for trunk control, the Trunk Impairment Scale (TIS) for, and the 2-minute walk test (2MWT) for functional capacity were administered. The Expanded Disability Status Scale (EDSS) was used to assess the level of disability in MS patients. A statistically significant moderate correlation was found between PImax and Mini-BESTest (r: 0.411 p: 0.022), TIS (r: 0.490 p: 0.009), and 2MWT (r: 0.432 p: 0.017). While PEmax value showed a statistically significant and weak correlation with Mini-BESTest and TIS, it did not show a significant relationship with the 2MWT results. FEV1 (%) and FEF25-75 (%) values were moderately associated with balance, trunk control, and functional capacity. The FVC (%) value had a weak (r: 0.364, p: 0.044) relationship with Mini-BESTest, a moderate (r: 0.431, p: 0.015) correlation with TIS, and a significant correlation. The FEV1/FVC (%) and PEF (%) values had only a weak correlation with MiniBESTest (r: 0.362, p: 0.046; r: 0.383, p: 0.034). Considering the relationship between balance, trunk control, functional capacity, and respiratory functions in people with MS, approaches targeting respiratory functions might be beneficial additions to rehabilitation programs from the early stages onward. Keywords: Multiple sclerosis, balance, trunk control, functional capacity, respiratory function tests
Multiple skleroz hastalarında solunum fonksiyonları ile denge, gövde kontrolü ve fonksiyonel kapasite arasındaki ilişki
Keywords: Multiple sclerosis; balance; trunk control; functional capacity; respiratory function tests; Multipl skleroz; denge; gövde kontrolü; fonksiyonel kapasite; solunum fonksiyon testleri