Pamuk üretiminin Türkmenistan ekonomisi ve Türkiye ilişkilerindeki yeri - Hudayberdiyev, Almaz (My University, 2020)
Türkmenistan Sovyetler Birliği’nin dağılması ile 27 Ekim 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Bağımsızlığını ilan ettikten sonra merkezi planlama sisteminden çıkarak, ülkenin gelişmesi için yeni reformlar ve yeni bir kalkınma modelini ortaya koymak için çalışmalar başlatmıştır.Bu çalışmada, Türkmenistan’ın bağımsızlığını ilan etmeden önceki ve ilan ettikten sonraki sürecinin nasıl ilerlediği, Çarlık Rusya ve Sovyetler Birliği dönemindeki Türkmenistan’ın genel ve tarımsal durumu ve bağımsızlıktan sonra ve günümüze kadarki süreci ve ekonomik gelişmesi, tarım bitkisi olan pamuğun Türkmenistan ekonomisindeki yeri, pamuk üretimi, pamuğun önemi ve tüketimi, istihdama katkısı ve Türkiye ilişkilerindeki yeri incelenmiştir. Tarım bitkisi pamuğun yanı sıra diğer tarımsal ürünleri ve hayvancılık alanındaki tüm gelişmeler araştırılarak, geçmişten günümüze tarımın genel durumu, tarımın ekonomiye katkısı, bitkisel ve hayvansal üretimin mevcut durumu, yapısı ve önemi, tarıma yönelik uygulamalar ve düzenlemeler, izlenen politikalar ve sektörde karşılaşılan sorunlar ve gelişmeler analiz edilmiştir.Bu çalışmada geçmişte yapılan çalışmalar ve yerli ve yabancı kaynaklardaki veriler kullanılmıştır.

With the dissolution of the Soviet Union, Turkmenistan has declared independence in 1991. In the following years, in order to develop, the country left the central planning system by studying new reforms and new development strategies.In this study, it has been analyzed the progress of the process before and after declaring Independence including the extended date, the general and agricultural situation of Turkmenistan during Tsarist Russia and the Soviet Union, economic development and the place of cotton in Turkey relations. Also, this study has examined the agricultural crop cotton as well as other agricultural products and all developments in the field of livestock before and after the independence of Turkmenistan, the general condition of agriculture from past to present, the contribution of agriculture to the economy, the current status of crop and animal production and its structure and importance, agricultural practices and regulations, policies pursued, problems and developments in the sector.In this study, the information has been taken from previous studies as well as the data from local and foreign sources.
Keywords: Agriculture; Cotton; Cotton manufacture; Economics; Ekonomi; Finance; History; Maliye; Pamuk; Pamuk üretimi; Tarımsal Faaliyetler; Tarih; Turkey Relations; Turkmenistan; Türkiye İlişkileri; Türkmenistan