Dünyada dijital paralar ve bankacılık : Türk bankacılık sistemi için öneri - Çelikdemir, Tümay (My University, 2022)
Paranın gelişimi teknoloji ile birlikte değişmektedir. Yeni bir para formu olarak piyasada yerini alan kripto paralardan Bitcoin’in öncülük ettiği parasal paradigma değişimi gerek kurumların gerekse bireylerin adaptasyonu ile hızlanmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye’de faaliyet gösteren kripto para borsalarının Bitcoin hacimleri ile USD/ TRY döviz kuru, BİST100 Endeksi ve Altın Vadeli İşlem Sözleşmeleri arasındaki oynaklık geçişkenlikleri araştırılmıştır. Çalışmada ilgili değişkenlerin Türkiye’deki Bitcoin hacim değerleri üzerindeki oynaklık yayılımının incelenmesi amaçlanmıştır. Oynaklık yayılımının belirlenmesi amacıyla çok değişkenli GARCH modellerinden BEKK modelinin kullanıldığı çalışmadan elde edilen bulgularda; USD/ TRY döviz kurunda oynaklık arttığında BTC hacim değerlerinde de artış olduğu, dönemsel olarak negatif veya pozitif değer aldığı görülmüştür. Benzer şekilde BİST100 Endeksi’ndeki oynaklık artışı yatırımcıları BTC’ye yöneltmektedir. Altın Vadeli İşlem Sözleşmeleri incelendiğinde ise oynaklık yayılımının pozitif değer aldığı, bu nedenle her iki emtianın korunma amacıyla kullanılabildiği ifade edilmektedir.

The evolution of money changes with technology. The monetary paradigm change pioneered by Bitcoin, one of the cryptocurrencies that took its place in the market as a new form of money, is accelerating with the adaptation of both institutions and individuals. In this study, the volatility pass-throughs between Bitcoin volumes and USD/ TRY exchange rate, BIST100 Index and Gold Futures Contracts of cryptocurrency exchanges operating in Turkey were investigated. In this study, it is aimed to examine the volatility spread of related variables on Bitcoin volume values in Turkey. In the findings obtained from the study, in which the BEKK model, one of the multivariate GARCH models, was used to determine the volatility spillover; When the volatility in the USD/ TRY exchange rate increases, it has been observed that there is an increase in BTC volume values, and it periodically takes negative or positive values. Similarly, the increase in volatility in the BIST100 Index directs investors to BTC. When Gold Futures Contracts are examined, it is stated that the volatility spread has a positive value, therefore both commodities can be used for hedging purposes.
Keywords: bankacılık sistemi; Bankalar ve bankacılık; banking system; Banks and banking; Digital money; Dijital para; dünya; Electronic money systems; Elektronik para sistemleri; Turkey; Türkiye; world