Saç işleme makinelerinin incelenmesi ve ürün maliyetlerinin analizi - Sarıer, Hakan (My University, 2004)
SAC İŞLEME MAKİNELERİNİN İNCELENMESİ VE ÜRÜN MALİYETLERİNİN ANALİZİ Metallerin soğuk haddelenmesi ile elde edilen ince levhaların kesme ve/ veya şekillendirme yöntemleri ile istenilen özellikteki bir ürün haline dönüşmesi faaliyetlerini kısaca sac işleme olarak tanımlayabiliriz. Önceleri tamamen el becerisine dayalı ve insan gücüyle yapılan sac işleme, günümüzde Preslerde kalıplar vasıtası ile çok seri olarak yapılmaktadır. Ayrıca yeni teknolojilerin ortaya çıkması ile(CNC sac işleme makineleri, vb.) sac işleme yöntemleri hız ve ekonomik olma açısından büyük önem taşımaktadır. Genel olarak sac işleme yöntemlerini kesme, bükme, sıvama, gererek şekillendirme ve derin çekme şeklinde sınıflandırmak mümkündür. Kesme sac işleme tekniğinin en çok kullanılan yöntemlerinden biridir. Kesme dışındaki diğer bütün sac işleme yöntemlerinde malzeme şekillendirilme sırasında bir taraftan gerilmek sureti ile uzarken diğer taraftan sıkışarak yığılmaya zorlanmaktadır. Kesmenin gerçekleştirildiği makineler dikkate alınarak bir sınıflandırma yapıldığında kesme işlemleri; el makası ile kesme, giyotin makasla kesme, preslerle kesme ve özel amaçlı preslerle(CNC sac işleme makineleri) kesme olarak sıralanabilir. Her kesme yönteminin işçilik süresi, malzeme maliyeti, kalıp maliyeti ve fire miktarı farklı olmaktadır. Bu faktörler işletmelerde üretilen ürünlerin maliyetlerine doğrudan tesir ederler. Hazırlanan bu tezde kesme ve bükme işlemi ve makineleri ile bu işlemlerde kullanılan kalıplar teorik olarak incelenmiş, CNC sac işleme makineleri (CNC punch pres) ile eksantrik presler karşılaştırılmış ve buna bağlı olarak ürün maliyetleri arasındaki farklar ortaya konmuştur. Tezin uygulama kısmı SARMAŞIK MAKİNE SAN. VE TİC. A.Ş.' de yapılmıştır. Bu uygulamalarda CNC sac işleme makinelerinin (CNC punch pres) eksantrik preslere göre üretim miktarı ve buna bağlı olarak üretim maliyeti yönünden karşılaştırılması amaçlanmıştır. Temmuz, 2004 Hakan SARIER

INSPECTATION OF THE STEEL PROCCESSING MACHINERY AND PRODUCT COST ANALYSIS Steel proccessing concept can be defined as the application of cutting and / or shaping methods to thin metal plates obtained through cold rolling of the metals in order to attain the intended product. Before, steel proccessing was taken as a hand skill and seeking man power Nowadays, man power is replaced by pressing machinery allowing continuous production by using dies. Also, as a consequence of the innovative technology (CNC steel proccessing machinery etc.), steel proccessing methods become more important with their faster and economical application. Steel proccessing methods can be classified as cutting bending, rolling up, tension shaping, and deep-drawing. Cutting is one of the most applied methods in steel proccessing. In all of the other steel proccessing methods except cutting, the material is forced to extend through streching at one side while it is forced to build up through squeezing at the other side. Cutting with hand-scissors, guillotine scissors, presses, and special functioned presses (CNC steel processing machinery) can be classified under the cutting process with different machinery. Labour times, material costs, die costs, and scrap costs vary through these cutting methods. These factors directly reflect on the production costs of the companies. In this thesis; cutting & bending application and their proccessing machinery, and dies being used in these applications are inspected theoriticaly; CNC steel proccessing machinery and presses are being compared and consequent production cost differences are shown. The application of this thesis took place in SARMAŞIK MAKİNE SAN. VE TİC.A.Ş. The main purpose of the applications included in this thesis is to compare the diversity on production ranges and costs between CNC Stell Processing Machinery (CNC Punch Pres) and Eccentric Pres. July, 2004 Hakan SARIER
Keywords: çelik; Demir; diğer demir alaşımlar; İmalat; Metal Eğitimi; Saç İşleme