Analitik ağ süreci ve türk sigorta sektörüne uygulaması - Karamahmutoğlu, Yasemin (My University, 2010)
Karar verme kavramı, sonucunun ne olacağı belli değil ise, seçeneklerden birini seçme süreci olarak tanımlanabilir. En basit şekliyle karar verilirken, tek bir ölçüte göre seçeneklerin değerlendirilmesi söz konusu ise çoğu zaman tek bir ölçüt yeterli olmamaktadır. Bu gibi durumlarda seçenekler arasından en iyiye karar verebilmek için, çeşitli kaynaklardan gelen farklı ve çeşitli bilgiler değerlendirilmek durumundadır. Bu da çok kriterli karar verme yöntemlerine olan gerekliliği arttırmaktadır. Bu çalışmada çok kriterli karar verme yöntemlerinden ikisi olan Analitik Hiyerarşi Süreci ve Analitik Ağ Süreci anlatılmıştır. Analitik Hiyerarşi Süreci, 1970’lerde Thomas Saaty tarafından geliştirilmiştir. Bu süreç, belirlilik ya da belirsizlik durumunda, çok sayıda alternatif arasında seçim ya da sıralama yaparken, çok sayıda karar vericinin bulunabildiği, çok kriterli ve çok amaçlı bir karar verme yöntemidir. Analitik Hiyerarşi Süreci, farklı karar düzeylerinde bulunan öğeler arasındaki ilişkileri hiyerarşik olarak tek yönlü bir şekilde modelleyen, bununla birlikte birbirine bağımlılığı olan ilişkileri modellemekte uygun olmayan bir yöntemdir. Bu boşluğu doldurarak öğeler arasında ki daha karmaşık ilişkilere izin veren yöntem yine Thomas L. Saaty tarafından geliştirilen Analitik Ağ Süreci yöntemidir. Analitik Ağ Süreci, düşünme, bilgi ve konusunda uzman kişilerin tecrübelerine dayanan çok etraflı bir karar verme yöntemidir. Analitik Ağ Süreci, karar verirken, konuyla ilişkisi olan bütün kriterleri konuya dahil edebilme yeteneğine sahiptir. Bu şebeke yöntemi hiyerarşiye çok benzer ancak kriterler arasında bağımlılık ve her kritere göre alternatifler arasında bağımlılığa sahiptir. Her iki metotta da hem nicel hem de nitel bileşenler kullanılabilmektedir. Analitik Ağ Süreci, Analitik Hiyerarşi Süreci’nin genel bir halidir. Çalışmanın birinci bölümünde kısaca sigortacılık tanıtıldı. İkinci bölümde AHP ve ANP yöntemleri ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Çalışmanın son bölümünde Analitik Ağ Süreci yöntemi ile Türk Sigorta Sektörüne uygulaması yapılmıştır.

Decision making concept can be defined as selection process choosing one of the options, if the outcomes are not certain. In practice it is not sufficient to evaluate the options according to the simplest form of decision making only based on a criterion. In such cases, we must consider all the variety of different information to decide to best option. It arise the requirement of multi-criteria decision making methods. In this study , we expained both the Analytical Hierarchy Process (AHP) and Analytic Network Process (ANP) multi-criteria decision making methods. The Analytical Hierarchy Process is developed in the 1970s by Thomas Saaty. AHP is a multicriteria decision making method including many decision maker considering alternatives related to the issue in certainty and uncertainty conditions. AHP is a technique that models the relations which are different stage. On the other hand that technique is insufficient to evaluate interdependency relations. Analytic Network Process, again was developed Thomas Saaty, filling the gap which arose from AHP that allows more complex relationships . The Analytic Network Process is a decision making tool based on thinking, knowledge and expreince of experts. The Analytic Network Process has the ability to add all the criteria related with the issue. This network method is very similar to hieararchy , but it has a dependency between criteria and has dependency between the alternatives according to each criterion. In both methods, we can use both quantative and qualitative components. The Analytic Network Process is a generic version of the Analytic Hierarchy Process. In this work, we briefly introduced to insurance conpcets. In the second section AHP and ANP methods explained in detail. In the last part of the study, the Analytic Network Process applied to Turkish Insurance Sector and results interpreted.
Keywords: Analitik Ağ; Sigortacılık; Türkiye_Sigortacılık