Pirimidin halkası içeren bazı schiff bazlarının hidrasyon özelliklerinin UV/ Vis spektrofotometrik yöntemle incelenmesi - Kabak, Bahar Güneş (My University, 2022)
Bu çalışmada pirimidin halkası içeren iki Scfiff bazının hidrasyon özellikleri incelenmiştir. Bilesiklerin isimleri 1-(2-hydroxybenzylideneamino)-5-benzoyl-4-phenylpyrimidin-2(1H)-on, (I) ve 1-(2-hydroxybenzylideneamino)-5-benzoyl-4-phenylpyrimidin-2(1H)-tiyon, (II) dir. Deneysel çalışmalar, UV/ VİS spektrofotometrik yöntemle gerçekleştirilmiştir. Her bir bileşik için pH = 1.00-13.00 arası 1 pH birimlik aralıklarla çalışılmıştır. Deneysel ortam sıcaklığı 25 ± 1 °C hassasiyetinde sabit tutulmuştur. I bileşiğinin pH(O)= 10.0 ve pH(O)=11.0 ortamlarında hem hidrasyon hem de dehidrasyona, pH(O)=12.0 ortamında ise hidrasyona uğradığı tespit edilmiştir. II bileşiğinin pH(S)= 1.00-3.00 ortamlarında dehidrasyona ve pH(S)= 12.0 ortamında hidrasyona uğradığı tespit edilmiştir. Oksijenli bileşik hız sabitleri ile kükürtlü bileşik hız sabitleri karşılaştırıldığında; I bileşiğinin pH(O)= 1 ve 3’te dehidrasyon yarılanma süresi yaklaşık 22 dakikadır. II bileşiğinde bu durum pH(S)=1 ve 3 için sırası ile 20 ve 18 şeklindedir. İkisi de farklı pH lerde olmasına rağmen yaklaşık aynı hızlarda yürümüşlerdir.

In this research, the hydration properties of two Scfiff bases containing pyrimidine ring were investigated. Names of compounds 1-(2-hydroxybenzylideneamino)-5-benzoyl-4-phenylpyrimidin-2(1H)-one, (I) and 1-(2-hydroxybenzylideneamino)-5-benzoyl-4-phenylpyrimidin-2(1H)- The thion is (II). Experimental studies were carried out with UV/ VIS spectrophotometric method. For each compound, pH = 1.00-13.00 was studied at intervals of 1 pH unit. The experimental ambient temperature was kept constant with an accuracy of 25 ± 1 °C. It was determined that compound I underwent both hydration and dehydration in pH(O)=10.0 and pH(O)=11.0 environments, and hydration in pH(O)=12.0 environments. It was determined that compound II was dehydrated in pH(S)= 1.00-3.00 and hydrated in pH(S) = 12.0 environment. Comparing the rate constants of the compound with oxygen and the compound with sulfur; The dehydration half-life of compound I at pH(O) = 1 and 3 is approximately 22 minutes. In compound II, this situation is 20 and 18 for pH(S)=1 and 3, respectively. Although they were at different pH(S), they walked at approximately the same speeds.
Keywords: Chemistry; Hidrasyon; Kimya; Pirimidinler; Pyrimidines; Schiff bases; Schiff bazları; UV/ Vis Spectroscopy; UV/ Vis Spektroskopi Hydration