Yerli televizyon dizilerinde kentsel mekanın sunumu (kadın dizisi örneği) - Uludağ, Pervin (My University, 2019)
ÖZETYERLİ TELEVİZYON DİZİLERİNDE KENTSEL MEKÂNIN SUNUMU:KADIN DİZİSİ ÖRNEĞİGünümüzde, hâkim kitle iletişim araçları, kendilerine has anlatım biçimleri geliştirmiştir. Televizyon, kitle iletişim araçları içerisinde medyaya en çok hâkim olan araç olmuştur. Televizyon yapısı gereği elektronik ortamda verdiği mesajlarla kendine ait has bir anlatım şekli geliştirmiştir. Çalışmamızda bir yerleşme ve topluluk şekli olarak incelenen “kent” kavramı, kültür ve medeniyetlerin doğup geliştiği bir alan olarak günümüz gerçekliği içerisinde televizyon programlarına konu olmuştur. Bu noktadan hareketle Türk televizyonlarında birinci sırayı alan, yerli dizi filmlerde gördüğümüz kentlerin, gelişimi ve modernite ile uyumu araştırılmıştır. İnsanların yaşam merkezi olarak gelişim göstermiş modern kentler yerli dizilerimize çoğunlukla İstanbul ekseni içinde girmektedir. Televizyon dizileri kendi araçsal ve ideolojik söylemleri doğrultusunda kent olgusunu genellikle İstanbul kenti üzerinden yansıtmaktadır. Çalışmada göstergebilimsel çözümleme yöntemi ile “Kadın” dizisi incelenmiştir. İnceleme sonucunda elde edilen bulgular, modern kentin eşiğinde kalan varoş bölgelerin, kent gerçekliğinden uzak kaldığı, kentsel dönüşüm projeleriyle tarihi dokusundan uzaklaştırıldığını göstermiştir. Bu tarz bölgelerin tüketim kültürüne hizmet eden bölgeler haline geleceği televizyon gerçekliği ile ideolojik bir biçimde anlatılmıştır. Bu bağlamda kent gerçeğinin bireye yüklediği roller ve imajlar kent yaşamı içerisinde incelenmiş ve bir değerlendirmeye varılmıştır.

ABSTRACTTHE REPRESENTATION OF URBAN SPACE IN DOMESTIC TELEVISION SERIES:EXAMPLICATION OF “WOMAN” TV SERIES Today, the leading mass media developed its own specific discourse. The television became the most dominant mass medium among the mass media. The television developed its own specific discourse with the messages given electronically by its nature. The concept of “city” examined as a form of settlement and community in this study, was the subject of television programs in today’s reality as a field in which cultures and civilizations were born and developed. From this point of view, the birth and development of cities being on the first rank in Turkish television, which we saw in domestic television series and films, and their compliance with modernity was examined. Modern cities which became a central point for people, were in the axis of İstanbul in our domestic series. The television series reflected the concept of the city generally in Istanbul on the basis of their own instrumental and idelogical discourses. In this study, the television series “Woman” was examined with semiotic analysis method. The findings of the study revealed that suburban areas on the threshold of modern city were far from the city reality and were suspended from historical fabric because of urban transformation projects. It was decribed in an idealogical manner with the reality of television that such areas would become the areas serving the consumption culture. In this sense the role and images attributed to individual by the city reality were examined and eveluated within the borders of urban life.
Keywords: Kent; Modern City; Modern Kent; Television; Television serials; Television Series; Televizyon; Televizyon dizileri; Televizyon Dizisi City