İnmeli hastaların bakım vericilerinin bakım vermeye hazır oluşluğu ve algıladıkları stres - Aydın, Ayşe (My University, 2021)
İnmeli Hastaların Bakım Vericilerinin Bakım Vermeye Hazır Oluşluğu ve Algıladıkları StresÖğrenci Adı: Ayşe AYDINDanışman Adı: Dr. Öğr. Üyesi Bilgi GÜLSEVEN KARABACAKAmaç: İnmeli bir hastanın bakım vericisinin bakım verme süreci karşısında hissettiği hazır oluşluk ve algıladığı stres düzeyi; bakım vericinin vereceği bakımın kalitesini ve bakım sürecinde hasta ile birlikte kendi biyopsikososyal sağlığını da etkilemektedir. Bu araştırma, inmeli hastaya bakım veren bakım vericilerin bakım vermeye hazır oluşluğunu ve algıladığı stresi incelemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, 01 Ocak-30 Nisan 2020 tarihleri arasında Zonguldak merkezindeki bir devlet hastanesinde tedavi gören 167 inmeli hastanın bakım vericisiyle yapıldı. Veriler; Kişisel Bilgi Formu, Bakım Vermeye Hazır Oluşluk Ölçeği (BVHOÖ), Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ), Modifiye Barthel İndeksi (MBI) ile toplandı.Bulgular: İnmeli hastaların MBI puanı 42,06±39,30, bakım vericilerin BVHOÖ puanı 19,47±7,40 ve ASÖ puanı 26,07±9,14 bulundu. Hasta yaşı ve tedavi süresi ile BVHOÖ ortalaması arasında negatif yönde istatiksel bir ilişki belirlendi (p<0,05). MBI ve BVHOÖ ortalaması arasında pozitif yönde, MBI ve ASÖ ortalaması arasında negatif yönde istatiksel bir ilişki belirlendi (p<0,05). BVHOÖ ortalaması ile ASÖ ortalaması arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulundu (p<0,05). Sonuç: Bakım vericinin bakım vermeye hazır oluşluğu ve algıladığı stresin; hastanın fonksiyonel bağımsızlığı, yaşı, yatış yeri ve bakım vericinin hastaya yakınlığı, bakım deneyimi, bakım verme nedenleri gibi birçok faktörden etkilendiği belirlendi. Bakım vericilerin bakıma hazır oluşluğunun arttırılmasına yönelik ailenin diğer bireylerinin de dâhil edildiği hastalığın seyrine, komplikasyonlara ve bakım sürecinin yönetimine dair taburculuk eğitimi önerildi.

SUMMARYPreparedness of Caregivers Giving Care to Stroke Patients for Caregiving and the Stress They PerceiveStudent’s Name: Ayşe AYDINName of Supervisor: Bilgi GÜLSEVEN KARABACAK, Ph.D., Assistant ProfessorObjective: The readiness and perceived stress level that the caregiver of a stroke patient feels in the caregiving process affects the quality of care to be given and his/ her own and the patient’s biopsychosocial health. This study sought to examine the readiness of caregivers of stroke patients for caregiving and the stress they perceive.Materials and methods: The study was carried out with the caregivers of 167 stroke patients receiving treatment in a state hospital in the city center of Zonguldak between 01 January and 30 April 2020. The data was collected via the Personal Information Form, the Modified Barthel Index (MBI), the Preparedness for Caregiving Scale (PCS) and the Perceived Stress Scale (PSS).Results: The MBI score of the stroke patients was found to be 42.06±39.30, the PCS score of the caregivers was found to be 19.47±7.40 and the PSS score was found to be 26.07±9.14. The patient’s age and treatment time were statistically correlated with the mean PCS score in a negative direction (p<0.05). The mean MBI score was statistically correlated with the mean PCS score in a positive direction; while the mean MBI score was statistically correlated with the mean PSS score in a negative direction (p<0.05). The mean PCS score was significantly correlated with the mean PSS score in a negative direction (p<0.05).Conclusion: The study determined that a number of variables such as the patient’s functional independency, age, place of hospitalization and caregiver’s affinity with patient, care experience and reasons for caregiving affect the preparedness of caregivers for caregiving and the stress they perceive. In order to increase the preparedness of caregivers for caregiving, it was recommended to give discharge training including other members of family concerning the course of disease, complications and management of care process.
Keywords: bakım verici; caregiver; Cerebrovascular disorders; Felç; Hastalar; Hemşirelik; İnme; Nursing; Patients; Serebrovasküler bozukluklar; stres Stroke; stress; Stroke