Vitrektomize gözler uzun dönemde glokoma mı gidiyor? - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Vitrektomi sonrası erken dönemde görülebilen göz içi basınç artışı eskiden beri bilinmekte olup, genellikle geçicidir ve glokom ilaçlarıyla kolaylıkla kontrol altına alınır. Vitrektomi sonrası geç dönemde ortaya çıkan göz içi basınç artışının inatçı bir hal alarak açık açılı glokoma gitmesi ise son zamanlarda fark edilmeye başlanan yeni bir durumdur. Konuyla ilgili literatürden, retina-vitreus hastalıklarının vitrektomi ile başarılı bir şekilde tedavisinden yıllar sonra bile bu kez de bu sekonder glokomun hasta için ek bir tehdit olabileceği anlaşılmaktadır. Vitrektomi ve açık açılı glokom ilişkisini netleştirmek için daha büyük ve çok merkezli çalışmalara olan ihtiyaç devam etmektedir. Bu derlemede, üzerinde tartışmanın halen devam ettiği bu ilginç durum tanıtılacak ve ilgili literatür gözden geçirilecektir.

Increase in intraocular pressure after vitrectomy is not an uncommon phenomenon during the early postoperative period. It is mostly temporary, and well-controlled by intraocular pressure-lowering agents. The contumacious increase in intraocular pressure causing an open angle glaucoma seen in the late postoperative period following vitrectomy is a newly come out as- pect. Literature regarding this issue indicates that, even after many years, secondary glaucoma may be an additional threat to patients, despite the successful treatment of vitreoretinal diseases with vitrectomy. The relation between vitrectomy and open angle glaucoma is still needed to be clarified with further larger multicenter studies. The current article reviews the literature and introduces this noteworthy but still controversial topic.
Does vitrectomy end up with glaucoma in the long-term?
Keywords: Göz Hastalıkları