Osmanlıdan günümüze çocuk ve müzik konulu kitaplar - Çalışkanöztürk, Emine Nur (My University, 2020)
Araştırmanın amacı; “Osmanlı döneminden günümüze kadar olan süreçte yayınlanmış olan çocuk müzik kitaplarının temel özellikleri nelerdir?” sorusunun cevabını aramaktır. İlk etapta çocuklar için müstakil olarak yayınlanan müzik kitapları araştırılmıştır. Bu sayının ne kadar olduğu, kitapların biçimsel özellikleri, kitapların içerikleri vb. tespit edilmiştir. Örneklem olarak tespit edilen 281 adet çocuk müzik kitabına ait veriler excel çalışma dosyasına aktarılmıştır. Elde edilen bulguların frekansları ve yüzdelikleri hesaplanarak grafikler halinde analiz edilmiştir. Çalışma sonucu ortaya çıkan analiz sonuçları ve birbirleri ile olan etkileşimi değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, Osmanlı Dönemi içerisinde çocuk müzik yayını yapıldığı ve bu oranın gelişen imkânlar dâhilinde Cumhuriyet Döneminde arttığı tespit edilmiştir. Buna göre 2019 tarihine yaklaşıldıkça kitap yayınının arttığı söylenebilir. Ayrıca yapılan yayınların ise en çok İstanbul ve Ankara’da olduğu tespit edilmiştir. Bunun sebebi olarak büyükşehirlerin diğerlerine oranla daha geniş ve gelişen bir imkâna sahip olması gösterilebilir. Elde edilen kitaplar %86 oranıyla elden ulaşılabilir nitelikte ve en çok kitap Beyazıt Devlet Kütüphanesinde bulunmaktadır. ii Araştırma neticesinde bulunan kitapların büyük bir çoğunluğunun Türkçe olduğu ve içerisinde nota bulundurduğu tespit edilmiştir. İçerisinde herhangi bir ek bulunduran kitap sayısının az olduğu araştırmamızda çocuk müzik kitaplarının büyük bir bölümünün 1-49 sayfa sayısı aralığında olduğu görülmektedir. Kitapların büyük oranla çocuklar için örnek eserler vermek amacıyla yazıldığı görülmüştür. Bu sonucun çocukların rağbet etmesi ile doğru orantılı olabileceği düşünülmektedir. Bununla beraber kitapların öğretici müzik bilgileri içerdiği de belirtilmelidir. Kitaplar içinde şarkı, türkü, marş, oyun, tekerleme ve bilmece formlarında parçalar olduğu tespit edilmiştir. Konu olarak ise en çok milli değerler temalı olduğu görülmüştür.

The purpose of the research is looking for the answer of the question that “What are the basic features of children’s music books which are published since Ottoman Empire time?” In the first stage, music books published independently for children were researched. How many books were written, the formal features of the books, the content of the books, etc. have been identified. Data from 281 children's music books determined as samples were transferred to the Excel worksheet. The frequencies and percentages of the findings obtained were calculated and analyzed in graphics. The results of the analysis and their interaction with each other were evaluated. As a result of the research, it was determined there were child music publications during the Ottoman Empire and these publications increased in the Republican period along with the developing opportunities. Accordingly, it can be said that as the date of 2019 approaches, the publication of these books also increases. In addition, it was determined that the books were published mostly in Istanbul and Ankara. The reason for this is that metropolitan cities have a wider and more developed opportunities compared to others. The books obtained are 86% accessible, and most of these books are in the Beyazıt State Library. iv It has been determined that the majority of the books found in the study are in Turkish and contain music notes. Our research, which has a small number of books without any supplementary materials, has found that the majority of children's music books are in the range of 1-49 pages. It has been observed that the books were mostly written to provide popular pieces for children. It is thought that this result may be directly related to childrens’ interest in trends. It should be noted, however, that the books contain instructional music information. It was also determined that there are songs, marches, games, nursery rhymes and riddles in the books. It was observed that the themes were generally about national values.
Keywords: Children; Cumhuriyet Child; Çocuk; Çocuklar; Dini yönleri; History; Islam; İslam; Music; Müzik; Osmanlı; Ottoman; Religious aspects; Republic; Tarih