İmam Hatip Lisesi Öğrencilerinin Akran İlişkilerinin İnsanî Değerler ve Öznel İyi Oluş Düzeyleri Açısından İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Bu araştırma Anadolu imam hatip lisesi öğrencilerinin akran ilişkilerinin insanîdeğerler ve öznel iyi oluş düzeyleri açısından incelenmesini amaçlamaktadır. Araş-tırma nicel araştırma desenlerinden ilişkisel tarama modelinde oluşturulmuştur. Araştırmada olasılık temelli örnekleme yöntemlerindenküme örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında İstanbul ilinde Anadolu imam hatip liselerindeöğrenim görmekte olan 543'ü (%64.8) kız; 295'i (%35.2) erkek olmak üzere toplam 838 lise öğrencisi oluşturmuştur.Elde edilen veriler SPSS15.0 programı ile analiz edilerek tablolar hâlinde sunulmuştur. Analizlerdeakran ilişkilerinin öznel iyi oluş ve insanîdeğerlerle ilişkisi; akran iliş-kileri, öznel iyioluş ve insanîdeğerlerin cinsiyet, sınıf düzeyi, anne-baba eğitim durumunagöre anlamlı farklılık gösterip göstermediğiincelenmiştir. Araştırma sonucundaöznel iyi oluş puanları ile "Bağlılık, Güven ve Özdeşim" alt boyutları, akran ilişkileri toplam puan arasında pozitif; "Sadakat"alt boyutu arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. İnsanîdeğerler toplam puanları ve alt boyutlarının akran ilişkileri "Bağlılık" alt boyutu ile arasında pozitif; akran ilişkileri "Sadakat" alt boyutu arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur.Akran ilişkileri "Bağlılık ve Kendini Açma" alt boyutlarında kız öğrencilerin, "Sa-dakat" alt boyutunda erkek öğrencilerin lehine; insanîdeğerler "Dostluk/Arkadaşlık, Barışçı Olma ve Dürüstlük" alt boyutlarında kız öğrencilerin lehine anlamlı bir fark-lılık olduğu tespit edilmiştir.İnsanîdeğerler toplam, "Sorumluluk ve Barışçı Olma" alt boyutunun anne eğitim düzeyi azaldıkça arttığı; insanîdeğerler "Sorumluluk ve Saygı" alt boyutu ise baba eğitim düzeyi azaldıkça arttığı tespit edilmiştir.

The aim of this study is to examine the peer relationships of Imam Hatip High School students in terms of human values and subjective well-being levels. The study was prepared according to the relational screening model, a subtype of quantitative research patterns. The cluster sampling method from probability based sampling methods was used in this study. In the analysis, it was investigated the relationship between peer relations and subjective well-being and human values. Moreover the effect of gender, grade and educational levels of parents were also investigated in accordance with the aim.
Examining the Peer Relationships of Imam Hatip High School Students in Terms of Human Values and Subjective Well-Being Levels
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları